MarktPlaza

Koenraad Tinel - Verhalen van het Pajottenland (Hardcover/Gebonden)

91x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

400 pagina's

Koenraad Tinel (1934) is beeldhouwer en tekenaar. Al vele jaren graaft hij met zijn werk in de mythen en oerverhalen van de mensheid. Met Scheisseimer (2009) en Flandria Catholica (2010) verschenen de getekende herinneringen aan zijn jeugd tijdens en na de oorlogsjaren.

Al meer dan een halve eeuw woont en werkt tekenaar en rasverteller Koenraad Tinel in het Pajottenland, het glooiende landschap ten zuidwesten van Brussel, waar in de kleine dorpen een karakteristieke mengeling van koppigheid en bijgeloof, van achterdocht en bruegeliaanse gulheid heerst. Voor 'Verhalen van het Pajottenland' liet Tinel zich inspireren door kleurrijke figuren uit zijn omgeving: de postbode, de boer met zijn varkensbeer, de tuinman zonder benen... Bevriend auteur Stefan Brijs luisterde naar de indringende, vaak komische en tegelijkertijd tragische verhalen van Koenraad Tinel en schreef in zijn bekende sobere en trefzekere stijl tekst bij de intrigerende beelden.

Het Pajottenland (geen officiële naam) is een vaag omlijnd, licht heuvelig landschap ten westen van Brussel, en niet ten oosten ervan zoals dit boek op de eerste pagina vermeldt. Het boek verenigt illustraties in bruinzwarte tinten van Koenraad Tinel (Gent, 1934) en teksten van Stefan Brijs (Genk, 1969). De genres passen in dit geval goed bij elkaar: elk verbeeldt, analoog aan de zes delen, kernachtig fragmenten uit het leven van zes protagonisten uit het Pajottenland. Toch speelt dit gebied slechts indirect een rol; het wordt nauwelijks genoemd en beschreven. De gebeurtenissen zouden in talloos veel andere landelijke gebieden kunnen spelen. Bij de afbeeldingen overheerst een stemmige, niet zelden broeierige sfeer het vakmanschap. De kwaliteiten van het proza zijn vooral de laconieke toon, de krachtige beeldspraak en het smeuïge Zuid-Nederlands.