MarktPlaza

Kluizenaars

97x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Jim Crace

Hardcover met omslag.

nieuwstaat

285 pagina's

genomineerd voor de Booker Price.

Koopman Musa is zo ziek dat hij en zijn vrouw door zijn stam in de woestijn wordt achtergelaten om te sterven.
Net als Musa zijn laatste, slechte, adem dreigt uit te blazen, en zijn zwangere vrouw, dromend van een toekomst als 'vrije' vrouw, zijn graf heeft gegraven, doemen er 5 vreemdelingen op, die in grotten boven de tent van Musa 40 dagen willen komen vasten.
Door een 'wonder' is Musa opeens weer beter en ruikt hij handel: hij weet vier 'kluizenaars' zo uit te buiten, dat ze voor alles betalen wat de magere woestijn hen te bieden heeft. Maar de vijfde persoon, die ook debet is aan zijn genezing, heeft zich zo ver en afgelegen weggestopt, dat hij onbereikbaar blijkt, wat Musa hevig frustreert.

Met Kluizenaars neemt Crace ons mee naar bijbelse tijden. Ene Jezus uit Galilea vormt de spil van het verhaal, en ook al is hij in het begin van zijn verschijning verantwoordelijk voor een 'genezing', daarna gaat het toch letterlijk en figuurlijk bergafwaarts met hem en moet je je toch afvragen of Jezus zo naïef kan zijn geweest. En ook al zal Musa niet misstaan hebben als koopman in de tempel die wordt schoongeveegd, en lijken zijn vrouw Martha en Miri, de vrouwelijke kluizenaar, op de twee gezusters Maria en Martha die Lazerus zijn lijkwade aantrekken, het zijn allemaal kleine gelijkenissen die niet echt toedoen aan het verhaal.
Wel of niet geinspireerd door de Bijbel, de omgeving wordt schitterend weergegeven en de schrijver leidt ons in prachtige vertelstijl door een bijbels sprookje waarin de slechte mens aan het korste eind trekt (Musa), de onderdrukten (de vrouwen) zegevieren, de slimmen profiteren (Badou) en de naïeven (Jezus) het niet redden.