MarktPlaza

Kees Moeliker - De Eendenman (Nieuw)

65x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

over homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk diergedrag

Op een mooie dag vloog een eend zich dood tegen de glazen gevel van een natuurhistorisch museum. Gealarmeerd door de harde klap keek conservator Kees Moeliker uit het raam: voor zijn ogen werd de versdode woerd langdurig verkracht door een andere mannetjeseend. Voor de droog-wetenschappelijke publicatie over dit eerste geval van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend ontving hij de Ig Nobel prijs, voor onderzoek dat je eerst aan het lachen maakt en daarna aan het denken zet . Met een zelfde gevoel voor humor en publiciteit haalde hij de wereldpers met zijn oproep om voor het te laat is met uitsterven bedreigde schaamluizen aan het museum te
schenken. Eigenaardige belevenissen van een bevlogen bioloog. In dit boek vertelt de eendenman de verhalen achter de eend en de schaamluis, en put hij uit zijn rijke archief van ander onwaarschijnlijk onderzoek en nog meer opmerkelijke waarnemingen, waaronder die van een transseksuele fazant, kraaien die raamslachtoffers onthoofden en een merel die al vier jaar bijna niets anders doet dan tegen het raam vliegen. Een fascinerend boek, met vreemde vogels in de hoofdrol. Bioloog Kees Moeliker verdient een eigen tv-show.

Wie belangstelling heeft voor buitenissige verhalen over dieren (13) en mensen (2) kan hier volop genieten. Vaak gaat het over niet bekend of afwijkend gedrag, dan wel bijzondere situaties. Bijv. vogelkoppen rovende kraaien, dieren die paren met een dode soortgenoot (necrofilie), broedende kwakken (een reigersoort) in Rotterdam, schaamluizen als bedreigde diersoort. De auteur (conservator Natuurhistorisch Museum Rotterdam) heeft oog en gevoel voor dit soort bijzonderheden en heeft in Amerika een alternatieve Nobelprijs ontvangen (Ig Nobel van de 'Annals of Improbable Research'). Het lezen doet precies waarvoor de prijs is ingesteld, namelijk in volgorde: 1. Wat een flauwekulonderwerp; 2. Maar hij heeft wel heel goed waargenomen en geregistreerd; 3. En eigenlijk is het best interessant (ook door de droge en humoristische schrijftrant). Dat maakt het geheel de moeite waard al was het alleen al de glimlach die het oproept, terwijl er ook nog niet bekende wetenschappelijke feiten in verwerkt zijn. Het is dus meer dan alleen een bundeltje verhalen. Met register van namen en soorten.