Kees Moeliker - De Bilnaad Van De Teek
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
224 pagina's
beesten door de bril van een bevlogen bioloog
Kees Moeliker (1960) is directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, European Bureau Chief van Improbable Research en stand-up bioloog. Zijn TED-talk ‘How a dead duck changed my life’ werd al ruim een miljoen keer bekeken, en over zijn zoektocht naar de laatste schaamluis werd hij ondervraagd in The Daily Show van Jon Stewart. Hij dankt de bijnaam 'De eendenman' aan zijn ontdekking van homoseksuele necrofilie bij de wilde eend waarvoor hij werd bekroond met de Ig Nobelprijs.
Beesten door de bril van een bevlogen bioloog
De eendenman op zijn best!
Puttend uit de actualiteit, talloze tips, eigen scherpe natuurobservaties en zijn rijke archief vol onwaarschijnlijk onderzoek schrijft Kees Moeliker sinds april 2009 de column 'Beest' voor NRC Handelsblad. Al deze stukjes beest staan in De bilnaad van de teek. Gaandeweg wordt het de lezer duidelijk wat deze bevlogen bioloog boeit en bezighoudt: het kleinste detail, afwijkend gedrag, het dode dier, stadsnatuur, nieuwe ontdekkingen, volhardende vorsers en meer. In dit boek schrijft Moeliker kort en bondig, droogkomisch en vaak doorspekt met keiharde wetenschap over bijvoorbeeld het oog van een nijlpaard, patatmeeuwen, de ekster die paaseitjes at, een kikker die zich vergreep aan een goudvis, een Koninklijke schaamluis, de gier die werd aangezien voor een Mossad-agent en de onderzoekers die spitsmuizen met huid en haar doorslikten en vervolgens de botjes uit hun ontlasting zeefden. Met de ware verhalen achter de inmiddels legendarische dode dieren zoals de onthoofde kanarie van Kollumerzwaag, de McFlurry-egel, de traumameeuw en de Tweedekamermuis.
Kees Moeliker is conservator van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, European Bureau Chief van Improbable Research en stand-up bioloog. Hij schrijft voor NRC Handelsblad en HP/De Tijd en is regelmatig te beluisteren als columnist van het radioprogramma Vroege Vogels.
Een boek met een pakkende titel, afgeleid van een van de 115 items (met foto), die behandeld worden. Met zelfspot merkt de auteur (conservator Natuurhistorisch Museum Rotterdam) daarover op 'dat je wel wat moet om een boek verkoopbaar te maken'. De artikeltjes over alledaagse of bijzondere gebeurtenissen (dieren met een verhaal) zijn geselecteerd uit eerder verschenen colums in het NRC Handelsblad. Met als bron eigen waarnemingen, wetenschappelijke tijdschriften, krantenberichten, of wat anderen aandragen. Het gaat vooral over vogels, zoogdieren en insecten, bijvoorbeeld een slimme huismus, een aangereden ree, of de rattestaartlarve. Het geheel omvat achtergrondinformatie en een afsluitende zin die meestal een glimlach oproept. Gemakkelijk leesbare taal met droge constateringen en humor zoals vanwege de zeldzaamheid werden er bijna honderd exemplaren verzameld (bewerkt citaat). Het knappe van deze uitgave is dat de gebruikte wetenschappelijke informatie voor een groot publiek toegankelijk is gemaakt. Sluitende bronvermelding. Register op plaatsen, personen, soorten en trefwoorden. Van de auteur verscheen eerder De eendenman*; hij ontving in 2003 de Ig Nobelprijs.