Karl Taro Greenfeld - Een Jongen Alleen
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
382 pagina's
Aangrijpend, persoonlijk verhaal
Leven met mijn autistische broer
Karl Taro Greenfeld wist van jongs af aan dat zijn broertje Noah niet was als andere kinderen. Hij kon niet kruipen en het was moeilijk oogcontact met hem te maken. Naarmate de jaren verstreken, werden Noahs problemen erger – hij kon slecht communiceren, niet zelf zijn veters knopen, en hij had gewelddadige uitbarstingen. Geen dokter kon precies aangeven wat er mis was met Noah – afgezien van de diagnose autisme. Nu, voor het eerst, spreekt journalist Karl Taro Greenfeld zich uit over opgroeien in de schaduw van zijn autistische broer. Daarbij onthult hij de ingewikkelde mengeling van woede, verwarring en liefde die bepalend was voor zijn jeugd.
Indringend verhaal over dromen, hoop, en de alledaagse werkelijkheid van het omgaan met een broer met een verstandelijke beperking
Karl Taro Greenfeld was redacteur voor Time. Zijn verhalen verschenen in The Paris Review en Best American Short Stories. Hij woont in New York met zijn vrouw en twee dochters.
Een boek over een gezin met een zwaar autistisch gestoord kind. Het is geschreven door de enige en oudste broer Karl. Het leest als een roman, maar is eerder een autobiografie met een therapeutische betekenis ter verwerking van het aangerichte tekort. Je proeft de woede, maar ook de liefde en loyaliteit van de auteur. De ouders hebben alles geinvesteerd om hulp te krijgen voor hun kind Noah. Het gezinsleven staat in het teken van Noah. Daar lijden zij aan, maar zij hebben geen keus. Het boek staat ook vol dilemma's betreffende de keuzes die gemaakt moeten worden. De hulpverlening en de visie op autisme was in de jaren zeventig niet zover als nu. Het overzicht van de therapeutische experimenten is soms schokkend. Daar is de schrijver boos over. Het boek is daarom deels een aanklacht. De ontwikkeling van Noah wordt vanaf zijn geboorte tot aan zijn volwassenheid beschreven. De ouders blijven hoop houden. Niets is aan Karl ontgaan. Hij lijkt overal in alle fasen aanwezig te zijn geweest. Iedere verandering wordt vastgelegd. De schrijver is van huis uit journalist en ondertussen deskundig geworden in deze materie. Voor ieder die met deze stoornis te maken heeft. Het boek is bijzonder omdat het de nadruk legt op de volwassen autist.