MarktPlaza

K Schippers - Waar Was Je Nou

47x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

240 pagina's

Ruud sluit zichzelf buiten. Stom maar geen ramp, want hij kan het huis van zijn overleden moeder in. Hij en zijn zus zijn bezig haar spullen op te ruimen. In haar nalatenschap vinden ze de foto's die ze met haar Kodak maakte. Wanneer Ruud naar een oude strandfoto kijkt, is het alsof hij de stemmen van vroeger weer hoort. En beweegt daar niet iets? Voor hij het weet gaat hij zo in de afbeelding op dat hij er in verdwijnt. Hij hoort de vliegers klapperen in de wind. Als hij omhoog kijkt, ziet hij ze boven zich in de lucht. Hij is in de foto!
Bij terugkomst gelooft natuurlijk niemand hem, al is het vreemd dat hij zomaar was verdwenen. Hij wil bewijzen dat hij echt het vermogen bezit in en uit een beeld te stappen. Daarom zal hij een broche van zijn moeder uit het verleden mee naar het hier en nu proberen te nemen. Maar wat doet hij als hij ineens de kans krijgt om daar te blijven, bij een geliefde uit zijn eigen jeugd?

In het diverse oeuvre - gedichten, essays, verhalen, romans - van de Nederlandse auteur (1936) sluit deze titel het beste aan bij zijn eerdere romans 'Eerste indrukken' en 'Poeder en wind'. Net als daar laat hij zijn personages in deze roman voorbij de werkelijkheid kijken. Hij tilt het hoofdpersonage Ruud net iets boven de beperkingen van de realiteit uit, zonder daar overigens zweverig over te doen, door hem in en uit jeugdfoto's te laten stappen. Niemand gelooft hem natuurlijk als hij dit vertelt en daarom probeert hij op een van zijn 'tochten' een broche mee terug te nemen uit het verleden. Interessant wordt het verhaal als Ruud de kans krijgt in het verleden te blijven, bij de grote liefde van zijn jeugd. Schippers besteedt weinig aandacht aan het aannemelijk maken van het heen en weer 'reizen' van zijn hoofdpersoon, maar het gaat hem meer om de dilemma's die iemand tegenkomt als hij of zij gehoor kan geven aan een nostalgische heimwee naar het verleden door er naar terug te keren. Dat maakt dit boek interessant. Daarbij hanteert hij een aantrekkelijke, luchtige stijl. Bekroond met de Libris Literatuur Prijs 2006. Kleine druk.