MarktPlaza

K.L. Poll - Een dienstreis voor burgers

117x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

K.L. Poll - Een dienstreis voor burgers
Formules voor een moraal 3
1976, Meulenhoff
182 pag., isbn 90 290 0614 5
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)

"'Evenwicht is de grondwet van een houdbare beschaving. Deze reis door de Nederlandse cultuur van 1976 is een pleidooi voor het evenwichtsbeginsel en dat pleidooi heeft het karakter van een geloofsbelijdenis. Het geloof is niet nieuw, maar het vraagt wel steeds om nieuwe definities bij wisselende omstandigheden.
Wie zin heeft de reis mee te maken zal bereid moeten zijn zichzelf en anderen in de eerste plaats te zien als burgers. Die titel en dat masker hebben wij met elkaar gemeen.'
Zo begin deze dienstreis voor burgers. Het reisverslag verscheen eerst in feuilletonvorm in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad. Voor de uitgave in boekvorm zijn wijzigingen aangebracht, vooral in het slothoofdstuk waarin de burgers - de stille rijken, zoals K.L. Poll ze noemt - worden opgewekt zelf een grotere bijdrage te leveren aan het culturele leven.
De eerste hoofdstukken zijn gewijd aan definities van gangbare, maar niet altijd even duidelijke begrippen, zoals cultuur, democratie en de gelijkheid der burgers. Daarna volgt een rondtocht langs een groot aantal onderwerpen waarmee wij allemaal dagelijks in aanraking komen. Zoals: de ploarisatie, het profijtbeginsel, de democratiseren, de welzijnsideologie, de hervorming van het onderwijs, de scheiding der geesten in de wetenschapsbeoefening en de functies van kunst. Vooral aan de Contourennota van minister Van Kemenade en aan de betekenis van kunst voor de omgang tussen burgers besteedt de schrijver veel aandacht.

Dit essay - een subjectief panorama van onze cultuur - is het derde deel van de serie 'Formules voor een moraal'."

(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘overige boeken’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)