MarktPlaza

John Le Carré – Edelman Bedelman Schutter Spion

114x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

John Le Carré – Edelman Bedelman Schutter Spion
1974, A.W. Sijthoff
334 pag., isbn 90 218 0974 5
harde kaft met stofomslag
stofomslag heeft wat kleine spoortjes, op de eerste pagina (met tekst) is een klein stukje geplakt, naam voorin boek vermeld
t.e.a.b. (a.u.b. bieden exclusief de eventuele portokosten)
“George Smiley, u zou hem ontmoet kunnen hebben in Le Carré’s eerdere boeken ‘Telefoon voor de dode’ of ‘Spion aan de muur’.
In ‘Edelman, Bedelman, Schutter, Spion’ komt u hem opnieuw tegen. Hij is zojuist vervroegd met pensioen gezonden, zijn knappe vrouw heeft hem verlaten en hij is achtergebleven et zijn desillusies. Nog steeds wordt hij achtervolgd door de verborgen angst, waarvan iedere geheimagent iets zal blijven voelen tot aan zijn dood, voor asl de vijanden die hij als spion gemaakt heeft en waarvan het niet uitgesloten geacht mag worden dat zij hem de rekeing van zijn daden komen presenteren.
Jim Prideaux heeft u misschien ook al eens ontmoet. Hij zou kunnen lijken op uw vroegere Franse leraar. Hij doet wat miitair aan als hij de Franse uitgangen erin stampt, maar hij is niet onvriendelijk. Deze Jim echter heeft bovendien ook nog twee Tsjechische kogels in zijn rug. Net als Smiley werkte hij vroeger voor het Circus, een onderdeel van de Britse Geheime Dienst. Net als Smiley kreeg hij een ‘gouden handdruk’ om zijn zwijgen te kopen. Net als Smiley moet hij zijn best doen een hoop te vergeten.
Maar Smiley krijgt de kans niet zijn verleden te vergeten,want het is de Russische geheime dienst gelukt een ‘een mol’, een infiltrant, in het Circus binnen te brengen. Dat is een knap staaltje, want het Circus behoort uiteraard tot een van de meest beveiligde instellingen. Het kostte de Russen vaak tien tot vijftien jaar om de geschikte personen in de gewenste organisatie binnen te brengen. Deze mollen werden gevonden in kringen van de betere middenstand en op universiteiten. De meesten werden uitgezocht door Karla, ‘een oude vos’ en - om de cirkel rond te maken – een oude bekende van Smiley. Midden in de nacht wordt Smiley naar het huis van een hoge regeringsfunctionaris geroepen en hij wordt daar geïnformeerd over de pijnlijke en uiterst gevaarlijke situatie binnen het Circus. ‘Ben je bereid de zaak voor ons uit te zoeken en schoon schip te maken? Je kunt het doen op de manier die je zelf wilt, we geven je de vrije hand. Het gevaar loert binnen de kring van je eigen leeftijdgenoten en oud-collega’s’. En Smiley gaat de sporen na n deze speurtocht is als een reis door zijn eigen verleden met een toekomst die onvoorspelbaar is. Een lange weg, waar God weet hoeveel doden zullen valklen.
Le Carré geeft opnieuw blijk bijzonder goed thuis te zijn in de wereld van de geheime dienst. Een wereldje van lantaarnopstekers, mollen, trottoirartiesten en hoe ze ook allemaal mogen heten. Een wereld waarin mensen g edwongen worden diensten te verlenen of met veel geld omgekocht worden om informatie te verkrijgen. Een wereld van luisteraars en gluurders.
Smiley zelf is de anti-held, een man waarvoor zijn lezers onmiddellijk sympathie zullen voelen. Soms is hij schijnbaar wat onbezonnen, dan weer uiterst aarzelend. Een eenzame man, niet gelukkig, maar ook niet vaak echt ongelukkig. Een man ook met een zeker soort menselijke verantwoordelijkheid.
‘Edelman, Bedelman, Schutter, Spion’ lijkt in veel opzichten de tegenhanger van ‘Spion aan de muur’, maar meer dan slechts een vervolg op dit boek belooft dit nieuwe boek toch veeleer het begin te zijn van een nieuwe reeks harde gevechten tussen Smiley en zijn eeuwige tegenstander Karla. “
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘detectives’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)