MarktPlaza

Johannes Lehmann: Jezus rapport

104x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Johannes Lehmann:  Jezus rapport

Toen de dodezeerollen ontcijferd waren, stond men voor een verrassing: begrippen, woorden en hele zinnen uit de dodezeerollen kende men reeds lang, zij stonden in het Nieuwe Testament, dikwijls als uitspraken van Jezus van Nazareth. Ook de interpretatie van historische gegevens is door de eeuwen heen nogal aan verandering onderhevig geweest.

Daar de dodezeerollen ouder dan het Nieuwe Testament zijn, ja lang vóór de geboorte van Jezus opgetekend werden, komt de vraag naar voren of dat klooster van Qumran, niet ver van Jericho, de eigenlijke wieg van het Christendom is, en of Jezus niet een Essener was. Onder de Esseners waren vele politieke extremisten, die de Romeinse heerschappij met geweld omver wilden werpen. Daarom is het aannemelijk dat de Evangelisten de relatie met de Esseners niet doorgegeven hebben. Dit was veel te gevaarlijk.

Sedert de vondst van de Qumranrollen kunnen we dieper doordringen in het geheim van rabbi J. die wij niet eens onder zijn echte naam Josua, maar alleen onder de Griekse versie Jezus, kennen.

Het boek over het geheim van rabbi J. wordt een verslag over een misvatting. Want tot voor kort kende men de wereld, van waaruit rabbi J. handelde en sprak nauwelijks. Noodgedwongen moest het Christendom vele zaken anders zien en verklaren dat Jezus bedoeld had.

Nu kunnen wij de parallelle teksten van deze rollen vergelijken met het Nieuwe Testament en daardoor beter begrijpen. Wij zien meteen wat 2000 jaar Christendom hieruit gemaakt heeft. Het kan degene, voor wie de bijbel het woord is, verontrusten. Maar wij hebben het vaste vertrouwen, dat onze uitleg voortaan gefundeerder wordt en daardoor ook de moderne kritische mens meer zal aanspreken. De teksten van Quran bevestigen het Nieuwe Testament, maar zij corrigeren soms de traditionele verklaring. Een briljant en fascinerend boek, dat de discussie in en om de kerk beslissend zal beïnvloeden.

Uitg. Ankh-Hermes, gebonden met stofomslag. In goede staat.

AH

2004

P010420