MarktPlaza

Jean Liedloff: Natuur en beschaving

85x bekeken
3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Jean Liedloff: Natuur en beschaving

Over het continuum van menselijke behoeften en instinctief gedrag, of welke waarden wij aan primitieve culturen kunnen ontlenen

De Amazone-indianen kennen een continuiteit tusen hun instinctieve impulsen en hun alledaags bestaan, die van wezenlijk belang blijkt bij de -  moeiteloze -  opvoeding en vorming van kinderen tot werkelijk sociale volwassenen. De westerling daarentegen wil slimmer zijn dan zijn instincten ... met vaak desastreuze gevolgen.

In het licht van deze gedachte bekijkt Jean Liedloff de veelheid van onze maatschappelijke verschijnselen. Daarnaast geeft ze een beeld van een samenleving die het best bij de menselijke natuur past, en van hoe de ingeboren menselijke verwachtingen en neigingen in het dagelijks leven hun plaats kunnen vinden. Leven is een vaardigheid die de mens van nature heeft en beoefent ... zolang het hem niet is afgeleerd.

Het hoeft geen betoog dat dit standpunt - nieuw, en toch zo oud als de wereld - als een frisse bries kan waaien door alle vraagstukken die de mens betreffen. Liedloffs 'terug naar de natuur' is doordrongen van een grote werkelijkheidszin, en kann daardoor betekenis hebben voor het levensbeschouwelijke denken, maar meer nog voor het leven zelf.

Uitg. Bruna, paperback. In goede ongelezen staat.

D24

zd

P150620