Jan de Hartog - De kinderen van het licht

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 31x bekeken
  • Datum geplaatst 3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

Jan de Hartog - De kinderen van het licht
'het koninkrijk van de vrede'
MCMLXXII, Elsevier Nederland B.V.
345 pag., isbn 90 10 01094 5
harde kaft, met stofomslag
wat kleine gebruiksspoortjes
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)

"De plaats: Engeland ten tijde van Cromwell, het engeland van statige huizen, maar ook van mensonterende, afschuwelijke gevangenissen.
De tijd: een rauw en gewelddadig tijdperk, waarin een kind van tien jaar als misdadiger ter dood kon worden veroordeeld.
De hoofdpersonen: margaret fell, vrouw van een opperrechter, in de ban van een rondtrekkend evangelist, George fox, die in een turbulent en wreed tijdsgewricht de Liefde durfde prediken.
Jan de Hartogs machtige epos over de Kinderen van het Licht is een hoogtepunt van Nederlands grootste verhalend talent.

De ontmoeting tuusen George Fos, obscuur rondtrekkend evangelist, en margaret Fell, vrouwe van Swarthmoor Hall, betekent het begin van het Genootschap der Vrienden en daarmee ook het begin van een sage die tot in onze tijd voortduurt: het indrukwekkende verhaal van een groep mensen die, door medemenselijkheid en de liefde Gods bewogen, bereid bleken hun naasten te helpen.
Het eerste deel, 'De Kinderen van het Licht', vangt aan in het door godsdiensttwisten verscheurde Engeland ten tijde van Cromwell. Met aangrijpend meesterschap schildert Jan de Hartog de strijd van George Fox en Margaret Fell in hun pogingen gevangenissen, scholen en krankzinnigeninrichtingen te hervormen in een maatschappij die gekenmerkt werd door rauwe gewelddadigheid.
George fox, Margaret Fell en hun Vrienden, die in een Koninkrijk van de Vrede trachten te leven, konden niet aan de wrede geest van die tijd ontkomen. Hun worsteling naar het Licht herschept Jan de Hartog in deze wiedse, meeslepende roman over de pioniers die geld, goed en positie verzaken om als Kinderen van het Licht hun medemensen te helpen en daardoor in heftig conflict komen met hun omgeving: verachting, vervolging, marteling en gevangenis gaan niet aan de Vrienden voorbij. Vanaf het beklemmende begin op de drijfzankvlakten van morecambe Bay tot de ontroerende climax van het vertrek uit Swarthmoor Hall verhaalt dit groots opgezette epos, gebaseerd op belevenissen van personen die werkelijk hebben bestaan, van een nieuw geloof, van mensen die, omdat ze het Licht zagen, hun roeping wisten en tot het bittere einde volvoerden.
Deze roman is de eerste van vier boeken die, een tijdsverloop van drie eeuwen overspannend, een machtig en panoramisch beeld oproepen van een turbulent tijdperk en van hen die, verenigd in het Genootschap der Vrienden, de Quakers in dit tijdperk leefden.
'mijn bedoeling was' zegt Jan de Hartog, 'een monumetn op te richten voor de Quakers... die hun liefde Gods weten over te brengen door hun levens, meer nog dan hun woorden.' Misschien ligt de grootste verdienste van deze magistrale roman wel in die openbaring van het wonder van de menselijke deernis, die de essentie van de Quaker-beweging is."


(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘literatuur/literaire romans’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.