MarktPlaza

Jan de Hartog ~ De buitenboei

73x bekeken
9 maanden geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Martinus Harinxma - dertig in De Kapitein, negenenzestig in De Commodore, drieënzeventig in De Centurio - is nu een tweeën-tachtigjarige weduwnaar en woont alleen in een bungalow in het zuiden van Frankrijk. Iedere dag schrijft hij, uitsluitend voor zijn eigen plezier, korte stukjes over 'het leven op zee tussen de twee oorlogen'. Op een voorjaarsmorgen krijgt hij onverwacht bezoek. Het is juffrouw Bastiaans, bekend uit De Commodore en De Centurio. Zij heeft 'een baantje' voor hem. Hij weet dat hij verleid wordt, en dat overkomt je niet iedere dag als je in de tachtig bent; bovendien heeft ze hem nieuwsgierig gemaakt; wie biedt een man van zijn leeftijd nog een baantje aan? En wat voor een baantje kan dat zijn?

De opdrachtgever blijkt een Amerikaan te zijn, kennelijk een militair, ook at doet hij zich voor als zakenman. Hij vertegenwoordigt de fabrikanten van het toekomstige ruimtestation Freedom, en heeft informatie nodig over de wijzerplaat van een dosimeter op het dashboard van een van de 'Lunar Rovers', achtergelaten door de astronauten. Maar er zijn voorlopig geen landingen meer op de maan; die wijzerplaat moet op een andere wijze afgelezen worden. Daar hebben de fabrikanten een oplossing voor gevonden waarbij ze drie of vier, maximaal zes heel oude mannen nodig hebben, liefst veteranen van de Tweede Wereldoorlog. Harinxma's baantje bestaat uit het verzamelen van die ploeg, en er dan de leiding van op zich te nemen wanneer het hele stelletje naar Amerika gaat voor het 'experiment'. 'Hoog salaris, overal wordt voor gezorgd, eerste-klashotels, limousines, uw voeten raken de grond niet, Commodore.'


Voor het onderzoek ten behoeve van deze roman werd De Hartog toegelaten tot het Johnson Space Center in Houston; hij werd er kind aan huis. Harinxma wordt deel van een groep jonge avonturiers in de wetenschap. Hij beseft waar het gevoel van vertrouwdheid en verwantschap met de wereld van de ruimtevaarders uit stamt: de grote sleepvaart, die zijn leven was, en de ruimtevaart trekken hetzelfde soort mannen aan, en hun onderlinge verhouding is die van een bemanning op 'de lange trip'. Het Johnson Space Center in Houston is de eerste haven aan de oever van de grootste oceaan van al, en de stafkantine de havenkroeg. Het boek eindigt dramatisch en ontroerend - een hoogtepunt in het oeuvre van De Hartog.

Auteur: Jan de Hartog
Jaartal: 1994
Druk: 2e
Uitgever: Uitgeverij de Prom - Baarn
Aantal Pagina's: 300
ISBN Nummer: 90-6801-390-4
Conditie: goede staat

Goede staat:
- Boek is gelezen, maar heeft geen serieuze beschadiging of duidelijk waarneembare slijtage
- Er is niet in geschreven
- Een eventuele stofomslag is niet noemenswaardig beschadigd

- Pagina's kunnen vergeling en/of stofsporen hebben

- Als er een prijs bij staat, is dit de minimale vraagprijs, hieronder bieden heeft geen zin
- De hoogste bieder is in principe de koper, als het een serieus bod betreft
- De verzend & afhandelingskosten zijn voor de koper
- De vraag/biedprijs is exclusief eventuele verzendkosten
- De bestelde artikelen worden binnen 1 à 2 werkdagen na het ontvangen van de betaling verstuurd
- Wij verzenden (wereldwijd) met DPD Parcel en PostNL

Heeft u vragen, stuur me dan gerust een mail, u krijgt altijd antwoord.

Naast boeken verkopen wij ook o.a. Cinderella zegels, puzzels en spellen.
Dus benieuwd naar ons complete aanbod en wilt u besparen op verzendkosten? Google dan op Sassafrass Store Uden.

Alvast bedankt, graag tot gauw en veel plezier met het snuffelen tussen mijn spullen!