MarktPlaza

Jaap Taapken/D.A.C. van den Hoorn - Trekvogels

104x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Jaap Taapken/D.A.C. van den Hoorn - Trekvogels
Hun mysterieuze en ongewisse reis over de continenten
Met een voorwoord van Jan P. Strijbos
1977, Inmerc bv
160 pag., isbn 90 000 52 6
harde kaft
formaat boek is ongeveer: 22 x 30 cm
met vele foto's
paar kleine gebruiksspoortjes, en een hele pagina in het boek is geplakt
Teab (aub bieden excl. de eventuele porto)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep 'flora/fauna'. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
".....Alle facetten van de vogeltrek worden belicht: de wijze waarop men meent dat de trekdrang is ontstaan, de oriéntatie van de trekvogels, zowel overdag als 's nachts, de onzichtbare trek op grote hoogte. Bovenal willen de auteurs iets overbrengen van dat grote wonder dat die soms zo nietig-kleine vogeltjes ieder jaar weer verrichten.
Uitvoerig wordt ingegaan op het experimentele ringonderzoek, waaraan alle beschaafde landen meewerken, Rusland niet uitgezonderd; een onderzoek waardoor we onder meer een inzicht hebben gekregen in de wegen die de trekvogels volgen.
Veel aandacht wordt besteed aan de Waddenzee als tussenstation voor de trekkende vogels van een groot deel van het noorden van Canada, Europa en Siberië.
De auteurs wijzen ons op de talrijke gevaren die de vogels bedreigen bij hun periodieke verplaatsingen. Er zijn vele natuurlijke factoren, zoals slecht weer en obstakels als bergen, zeeën en woestijnen die moeten worden gepasseerd. Daarnaast zijn er de bedreigingen die de mens veroorzaakt.
Beide auteurs zijn tal van malen tegenwoordig geweest bij het schandelijke bedrijf der vogelvangst in Noord- zowel als in Zuid-Italië, Sicilië en ook op Malta. Vooral die voorjaarsjacht is funest want daarmee worden de best toegeruste vertegenwoordigers van het ras getroffen. Dat zijn de kwiekste, de slimste en de gezondste, die verhinderd worden hun genen door te geven aan het nageslacht. Zij vallen ten offer aan de vogelvangers en jagers die, door moordlust gedreven, ontelbare dierbare vogels het licht uitblazen. ............."