Iwan Toergenjew - Eerste liefde

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 27x bekeken
  • Datum geplaatst 3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

Iwan Toergenjew - Eerste liefde
Reeks: De onsterfelijken - een reeks meesterwerken uit de wereldliteratuur
1958, Uitgeverij Contact
116 pag.
harde kaft met stofomslag
stofomslag heeft wat kreukjes, gebruiksspoortjes; naam voorin boek vermeld
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)

"Hoe een tere plant langzaam en voorzichtig begint te bloeien en aan het einde van de zomer sterft omdat ze te mooi en te fijn was voor haar omgeving, dat is het thema van dit boek. Het vgerhaal is als een fijn weefsel of een tinkelend carillon, en al lezend houden we onze adem in, uit angst de draad te breken of de muziek door een wanklank te verstoren. Het verdriet van de jongen die hier zijn eerste liefde beleeft treft ons zo diep door de volkomen argeloosheid van zijn geluk, dat zo onbarmhartig wordt verstoord., en door zijn kinderlijke weerloosheid in een situatie die hij niet gebrijpt. Ook de hele omgeving waarin het verhaal speelt heeft iets onwerkelijks en sprookjesachtigs: het landhuis buiten Moskou, de tuin met de plantenkas en de fontein, het verlichte raam in de duisternis van de nacht, dit alles werkt ertoe mee om ons in de ijle sfeer te brengen waarin de liefde voor het eerst wordt ontdekt.
Naast de figuur van de jongen, wiens gedachten en gevoelens het hoofdthema van het boek vormen, spelen ook de bijfiguren een belangrijke rol. Dit geldt in de eerste plaats voor het voorwerp van zijn liefde, prinses Zinaïda, een zich aanvankelijk zeer grillig en koket gedragend meisje, dat zich echter plotseling tot een liefdevolle en ernstige jonge vrouw ontpopt, wanneer zij op haar beurt door de liefde wordt overmeesterd. Verder komt ook het beeld vn de vader duidelijk naar voren, tegen wie de jongen geweldig opkijkt, zozeer, dat hij later door zijn grenzenloze bewondering zelfs niet jaloers op hem kan zijn.
Als geheel biedt dit verhaal ons een exacte en daardoor juist zo ontroerende weergave van een eerste liefde, de gebeurtenis in het leven van een mens die hij niet alleen nooit zal vergeten, maar die altijd in hem zal blijven leven, en die achteraf zal blijken te behoren tot een van de weinige dingen, die werkelijk de moeite waard zijn geweest."

(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘literatuur/literaire romans’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.