MarktPlaza

IETS OVER HET HEELAL - Albert Jansen & Govert Schilling

67x bekeken
8 maanden geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Verzenden
Verzendkosten
€ 3,95

Omschrijving

IETS OVER HET HEELAL - Albert Jansen & Govert Schilling
EEN EERSTE VERKENNING VAN DE WIJDE WERELD BOVEN ONS
Tekst: Albert Jansen
Illustraties: Govert Schilling
Jeugd/Kinderboek v/a ca. 9jr
Stichting De Koepel 1994 3e herziene druk (41 blz)
Paperback
In redelijke staat
(Vouw in voorplat verder in goede staat)
€ 4,95
Verzenden kosten koper: Brievenbus (247gr)
ISBN: 9066380209  (9789066380202)

Kinderen hebben belangstelling voor sterren en sterrekunde, maar helaas kan niet iedere volwassene er goed over vertellen. Omdat er in het nederlandse taalgebied ook geen geschikt boekje voorhanden was, heeft de Onderwijscommissie van de Nederlandse Astronomenclub de astronoom en docent Albert Jansen gevraagd iets voor kinderen te schrijven.

Het resultaat is dit kostelijke boekje. De schrijver heeft gebruik kunnen maken van zijn ervaring in gesprekken over sterrekunde met kinderen. Albert Jansen slaagt er zo in om aan te sluiten bij de belangstelling, de gedachtenwereld en het voorstellingsvermogen van kinderen in de leeftijdsgroep van negen tot twaalf jaar. Zijn taal is eenvoudig, direkt en boeiend - op kinderen gericht en dus niet kinderachtig. De stripplaatjes van Govert Schilling verduidelijken en omspelen de tekst heel trefzeker. Tekst en illustraties vormen één geheel.

Misschien geven de grapjes in het samenspel van tekst en illustraties U bij het doorbladeren een weinig serieuze eerste indruk. De sterrekundige inhoud is evenwel geheel verantwoord, en de didaktische vormgeving zorgvuldig doordacht en origineel. Natuurlijk kan dit kleine boekje niet méér zijn dan een eerste verkenning, en de titel is dan ook heel bescheiden. De onderwerpen zijn zó gekozen dat de jonge lezer niet door een veelheid van feiten, moeilijke begrippen en grote getallen overstelpt wordt. Schrijver en tekenaar hebben alles in het werk gesteld om inzicht over te dragen, door de nadruk te leggen op de verhoudingen van afmetingen en afstanden, en op de betrekkelijkheid van aantallen en bewegingen. Zij stimuleren tot zelf waarnemen, en tot zelf nadenken over eigen waarnemingen en proefnemingen. Zo wekken zij het kind op om zich te verwonderen en na te denken over de wijde wereld boven ons. De vormende waarde van dit boekje reikt daardoor verder dan het overdragen van sterrekundige feiten: het maakt de sterrekunde tot een culturele activiteit die het kind kan meebeleven.
(Tekst: Prof. dr. C. Zwaan)