MarktPlaza

Het Stoomschip Smit

140x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

A. Belder.
Maritieme geschiedenis.
Varen naar de Oost.
Hardcover, oblong 30 x 22 cm., 189 pagina's. 
- Foto's en tekeningen.
Het stoomschip Smit werd in 1885 gebouwd door Jan Smit Czn in Alblasserdam.
Het verging in 1898 voor de kust van Korea.
Op 3 juni 1898, om half een 's-nachts liep een Nederlands schip op de zuidkust van Korea op de rotsen en zonk in ruim dertig meter diep water. 
De bemanningsleden wisten allen in de sloepen te komen en werden na enkele dagen door Koreaanse vissers gered en gastvrij onthaald. 
Na een week kwamen ze aan in Nagasaki van waaruit de drenkelingen op verschillende manieren teruggingen naar Nederland. 
Het schip was het uit Alblasserdam afkomstige stoomschip Smit, gebouwd door en eigendom van de Alblasserdammer Jan Smit Czn.
In april 1885, ruim 13 jaar voor het vergaan, was de Smit voor zijn eerst reis naar de Oost vertrokken. 
Een trotse 'S' sierde de hoge zwarte schoorsteen en op de achtersteven, rond 'Smit Alblasserdam', was lofwerk met veel goud aangebracht. 
Er was twee-en-een-half-jaar aan het schip gewerkt.
Alblasserdammer A. Bolder ontving jaren geleden van Leen Smit (T 1985) een mapje met krantenknipsels waartussen zich ook enkele originele documenten bevonden met betrekking tot de schipbreuk van het stoomschip Smit. 
Hevig geïnteresseerd ging hij op zoek naar meer gegevens. 
Die bleken in ruime mate voorhanden en al snel was het idee geboren om aan de geschiedenis van Alblasserdams eerste stoomschip een boek te wijden.
'Het stoomschip Smit' beschrijft waarom Jan-Smit Czn de Smit bouwde, hoe het schip er uit zag, hoe het werd voortgestuwd, welke reizen het ondernam en of het bouwen en uitreden van het schip succesvol was. 
Techniek, lading, geld...het zijn feiten, onpersoonlijk. 
De tweede reis van de Smit naar de Oost, in 1886, werd meegemaakt door Jan Ulrich Smit, de op een na jongste zoon van Jan Smit Czn. Hij maakte ook een rondreis van 3 maanden op Java. 
Het tweede deel van dit boek, 'Varen naar de Oost', geeft aan de hand van zijn dagboek en de correspondentie met zijn ouders, broers en anderen een indruk van zijn leven aan boord en de havens die werden aangedaan. Daarnaast geeft het een boeiend beeld van hoe het eraan toeging in het toenmalig Nederlands-lndië en van het dagelijks leven van de familie Smit.