MarktPlaza

Het spirituele brein

116x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

  • Bewijzen voor het bestaan van de ziel

Mario Beauregard en Denyse O'Leary

Met een voorwoord van Pim van Lommel.

paperback, nieuwstaat.

381 pagina's.

  • Volgens Dawkins en Dennett brengt ons brein het beeld van God voort. De neurowetenschapper Beauregard zet een frontale tegenaanval in, met een polemisch boek. Samen met wetenschapsjournalist O'Leary beschrijft hij recente onderzoeken die het tegendeel bewijzen.

    Zelf deed Beauregard neurologisch onderzoek bij mediterende karmelieten. Daaruit blijkt dat de nonnen tijdens het mediteren niet hallucineren, maar daadwerkelijk contact maken met 'iets' buiten zichzelf.

    Dit boek balanceert op het grensgebied tussen filosofie, psychologie en neurowetenschap. De auteur, een Canadese neurowetenschapper, heeft als hypothese dat de geest niet gereduceerd kan worden tot hersenactiviteit, maar juist andersom: dat mentale processen een oorzakelijke invloed uitoefenen op het brein. In dit lijvige boek beschrijft hij allerlei experimenten met EEG, PET-scans en vooral functioneel MRI-onderzoek. Zo toont hij bij vijftien nonnen aan dat een mystieke ervaring op twaalf verschillende plaatsen in de hersenen werkt en dat de hersenwerking door emoties structureel kan veranderen. Hij ziet een wederzijdse interactie tussen materie en geest en is het daarmee niet eens met Dawkins en Dennett die stellen dat ons brein het beeld van God voortbrengt. Een niet gemakkelijk leesbaar boek dat echter een nieuwe blik met originele ideeen geeft over een intrigerend onderwerp waarover nog weinig in het Nederlands is verschenen. Met een voorwoord van Pim van Lommel, auteur van het spraakmakende boek 'Eindeloos bewustzijn'*, waarin deze een aanzet doet tot het wetenschappelijk verklaren van BDE's waarbij hij aansluit bij elementen uit de kwantumfysica. Met noten en register.

    M.A.M. Bomhof, neuroloog-psychiater