MarktPlaza

Het Salamanderboek 1934-1984

117x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Het Salamanderboek 1934-1984
Met bijdragen van C.J. Aarts, A. den Doolaard, Kees Fens, Piet Grijs en Jan Kuijper
1984, Em. Querido's Uitgeverij bv
240 pag., isbn 90 214 9608 9
Teab (aub bieden excl. de eventuele porto)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep 'literatuur/literaire romans'. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
"In 1984 is het een halve eeuw geleden, dat Em. Querido de erste Nederlandse pocketreeks oprichtte: 'De Salamander, reeks van de beste oorspronkelijke en vertaalde romans'. En hoewel de serie in inhoud en uiterlijk de nodige fluctuaties heeft vertoond (zo was de Salamander rond 1950 enkele jaren uitsluitend gebonden te krijgen, zo zijn er rond 1960 pogingen gewaagd er een algemene pocketreeks van te maken, zo beperkt de reeks zich de laatste jaren tot de Nederlandse literatuur), toch is er ook een grote maat van continuïteit te boekstaven.
Ter gelegenheid van het jubileum gebeurt dat boekstaven dan ook: een extra goedkoper Salamander, onder de titel 'Het Salamanderboek 1934 - 1984', die een complete lijst van alle in de reeks uitgekomen titels bevat (samenstelling C.J. Aarts), voorafgegaan door een geschiedenis van de Salamander, en ingeleid door drie mensen, van wie we mogen verwqchten dat ze een eigen kijk op het verschinsel pocketbook in het algemeen en op de Salamander in het bijzonder hebben: A. den Doolaard, wiens roman 'De druivenplukkers' al in 1935 als Salamander verscheen, en wiens andere Salamanders óók nog steeds lopen; Kens Fens, hoogleraar in de moderne Nederlandse letterkunde; en Piet Grijs, de enige Salamander-auteur die onder meer dan een naam figureert."