MarktPlaza

HET RITSLOZE NUMMER - Erica Jong

64x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

HET  RITSLOZE  NUMMER
Erica Jong

Isadora Wing fantaseert over het ’ritsloze nummer’, kortstondige anonieme seks zonder machtsstrijd en zonder spijt achteraf. Met haar tweede echtgenoot, de psychiater Bennett, bezoekt ze in Wenen het Congres der Dromen, waar ze verliefd wordt op een van de sprekers. Ze verlaat haar echtgenoot en gaat met deze Adrian Goodlove mee. Dat is het begin van een avontuurlijke odyssee, die uiteindelijk vooral een zoektocht blijkt te zijn naar zichzelf.

De queeste van Isadora jaagt haar heel Europa door. Ze conformeert zich aanvankelijk aan Adrians wensen. Hij predikt een existentialistische levensstijl, met daarin ruimte voor contact met anderen. De ironie wil dat hij zelf meestal impotent is, zodat hij zijn met bravoure gebrachte levensinstelling nooit in de praktijk kan brengen.

Tijdens hun reis vertelt Isadora hem haar levensverhaal. Ze is in haar volwassen leven nog nooit alleen geweest en gebruikt steeds een nieuwe man om zich te laten redden van de vorige. Zo was de bedachtzame rustige Bennett het medicijn voor haar huwelijk met de geniale gek Brian, die dacht dat hij – en zij! – konden vliegen.

Isadora heeft denkbeeldige verhoudingen met beroemde dichters, wordt geplaagd door neuroses en is doorlopend in psychoanalyse. Zoals ze van het ene bed in het volgende vlucht, zo vlucht ze ook van de ene naar de ander psychiater om bij de nieuwe te herstellen wat de vorige beschadigde.

Tot haar eenentwintigste meet Isadora haar orgasmes af aan die van Lady Chatterley. Tot ze zich realiseert dat Lady Chatterley eigenlijk D. H. Lawrence is. Een man dus. Hoog tijd voor een pen gedoopt in menstruatiebloed in plaats van in zaad.

Er werd heftig op het boek gereageerd. Feministen wisten niet wat ze ermee aan moesten en lazen in Isadora’s vrijmoedige seksualiteit een knieval voor het mannelijke ideaalbeeld van de welwillende vrouw. Er werd gedebatteerd over de vraag of het porno of kunst was. Maar er waren ook positieve geluiden. John Updike en Henry Miller zagen in Erica Jong een gelijkgestemde en roemden ’Het ritsloze nummer’ om het taboedoorbrekende karakter. 

’Het ritsloze nummer’ is een hogesnelheidsroman. De zinnen spatten van het papier en verraden het plezier dat de jonge auteur in het schrijven had. Haar dialogen zijn fris en haar kritiek op de psychiatrie en op de Amerikaanse wegwerpmaatschappij gezouten. Soms vliegt de schrijfster een klein beetje uit de bocht in haar intertekstuele verwijzingen. Daar is ze zo scheutig mee dat het hier en daar vooral bedoeld lijkt om de eruditie van Erica Jong tentoon te spreiden. De levendige karaktertekening van haar heldin maakt dat echter meer dan goed. Een lekker leesboek, vrolijk en melancholiek tegelijk, met een geruststellende conclusie. Gewoon doorademen.

Gebonden, hardcover, 447 pagina's
In NIEUWSTAAT