MarktPlaza

Het Helmonds Woordenboek

195x bekeken
11 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

W. Daniëls.
hardcover, nieuwstaat, 205 pagina's.
Het Helmonds behoort tot de meest kenmerkende dialecten van Nederland. Dat komt vooral door enkele bijzondere klankcombinaties, die ook een typerende uitspraak krijgen. Voorbeelden zijn: hoijs (huis), skool (school), kiejke (kijken) en haai (hij). Daarnaast heeft het Helmonds enkele zeer opvallende woorden, waarvan 'wonnie' (nietwaar) wel het bekendste is.
Zoals voor veel dialecten geldt, is ook het Helmonds op z'n retour. Steeds minder mensen spreken het. Om het prachtige Helmonds niet verloren te laten gaan, is dit Helmonds Woordenboek samengesteld, waarin tal van Helmondse woorden ne uitdrukkingen staan, zodanig opgeschreven dat de uitspraak erin doorklinkt. Voor de mensen die het Helmonds niet altijd begrijpen maar het wel graag beter willen leren kennen, zijn van veel voorbeeldzinnen ook 'vertalingen'in het ALgemeen Nederlands opgenomen.
Het boek is geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls, die daarbij werd geassisteerd door Frans van Lieshout en Sjef Warmerdam, bij uitstek kenners van het Helmonds.