Het Groene Boekje (Hardcover/Gebonden)

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 155x bekeken
  • Datum geplaatst 5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Zo goed als nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

druk 2005

Woordenlijst Nederlandse Taal

1056 pagina's

Eens in de tien jaar verschijnt er een nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie, beter bekend als het Groene Boekje. Het is samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie.

Compleet met:
- de verschillen met het Groene Boekje van 1995;
- veel nieuwe woorden en woordvormen;
- inclusief toegankelijk overzicht van alle spellingregels.

Het Groene Boekje 2005 bevat een volledig herziene woordenlijst en is daarom van cruciaal belang voor iedereen die frequent teksten schrijft en corrigeert. Het Nederlands ontleend aan andere talen komt ruimschoots aan bod, zoals woorden uit het Frans en Engels (e-mailen, antrax), maar ook uit het Arabisch (feloeka, soenna), Japans (tsunami, bunraku) en Surinaams (okseltruitje, gomma).

Ook de vervoeging van moeilijke werkwoorden zoals sms'en en skiën wordt nu voor het eerst gegeven. Daarnaast zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd. Enkele voorbeelden: paardebloem wordt paardenbloem; paddestoel wordt paddenstoel; on line wordt online.

In een compleet nieuwe Leidraad worden alle spellingregels duidelijk en toegankelijk gepresenteerd, met vele voorbeelden. De regels worden consequent en helder geformuleerd. Er zijn aangescherpte richtlijnen voor het correcte gebruik van hoofdletters (ministerie of Ministerie?) en voor de schrijfwijze van afkortingen. Ook wordt beregeld wanneer samenstellingen uit het Engels los of aaneengeschreven worden (marketingmanager?), hoe uit het Engels overgenomen werkwoorden worden vervoegd (deleten, gsm'en) en hoe verkleinwoorden van Engelse en Franse leenwoorden worden gevormd (doucheje?). Een uitgebreid register maakt de Leidraad zeer toegankelijk.

Eens in de tien jaar verschijnt er een nieuwe officiele Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie, beter bekend als het Groene Boekje. Het geheel vernieuwde Groene Boekje verschijnt op 15 oktober 2005. Er zijn ruim 9.000 wijzigingen in de spelling, ruim 10.000 nieuwe woorden en woordvormen en een toegankelijk overzicht van alle spellingregels. Er is een nieuwe selectie van woorden gemaakt: incourante woorden en woorden zonder spellingprobleem zijn komen te vervallen en nieuwe, meer courante woorden met spellingproblemen zijn daarvoor in de plaats gekomen. Het nieuwe Groene Boekje bevat ongeveer 6.000 nieuwe woorden met spellingproblemen. Het Nederlands ontleend aan andere talen komt ruimschoots aan bod, zoals woorden uit het Engels en Frans, maar ook uit het Arabisch, Japans, en Surinaams. De "paardebloemregel" is geschrapt.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.