MarktPlaza

Herman Andriessen - De Tijd Te Vriend Houden

163x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

139 pagina's

spiritualiteit bij het ouder worden

Dr. H.C.I. Andriessen (1927-2013) was pastor. Hij studeerde filosofie, theologie en klinische psychologie en doceerde op diverse instituten in binnen- en buitenland. Andriessen droeg bij aan de ontwikkeling van de pastorale supervisie en van bibliodrama en had gedurende vele jaren een praktijk voor psychotherapie en geestelijke begeleiding. Hij heeft meerdere publicaties op zijn naam staan, vooral op het gebied van spiritualiteit, levensloop, supervisie, bibliodrama en pelgrimage

Spiritualiteit brengt ons in contact met het geheim van het leven. In de ouderdom gaat niets op de oude voet voort, ook spiritualiteit niet. Dit boek geeft geen theorie over de spiritualiteit van oudworden, maar is de neerslag van de verhalen en ervaringen van oudere mensen. De auteur zegt dus niet ‘hoe het hoort’ maar: ‘zo hebben mensen het gedaan’.

Andriessen behandelt thema’s als oud worden, tijd nemen, dankbaarheid, de eigen spirituele weg, ouderdomsidealen, ja zeggen, zelf beslissen, sterven, innerlijke ruimte, ‘wat heb ik er nou van gemaakt?’, gelukkig zijn, mededogen. Hij verlevendigt zijn tekst met gedichten en gedachten van anderen.

Dr. Herman Andriessen (1927) studeerde filosofie, theologie en klinische psychologie. Hij doceerde pastorale psychologie aan verschillende universiteiten en werkte als supervisor en psychotherapeut. Bij Ten Have verscheen zijn boek 'Een eigen weg te gaan; ouderen en spiritualiteit

De ouderdom is een levensfase met zijn beperkingen, maar ook met eigen mogelijkheden en uitdagingen. Dit boek is een ervaringsboek. Het biedt geen algemene theorie, maar de concrete belevenis van mensen die zich in gesprek en in brieven hebben geuit. Ook dichters komen aan het woord, en Andriessen schrijft zijn commentaar bij hun uitspraken: bijvoorbeeld Ida Gerhardt, Vasalis, Remco Campert en Rutger Kopland. Het boek bestaat uit 25 korte beschouwingen van twee a vijf bladzijden. Elk stuk is afzonderlijk te lezen, is in eenvoudige taal geschreven en handelt over herkenbare situaties. Voor bejaarden, mensen die met ouderen te maken hebben en die zelf eens tot deze categorie zullen behoren - kortom, voor iedereen lezenswaard en verrijkend. Het boek is in een duidelijke letter gedrukt. Dr. Herman Andriessen (1927) doceerde pastorale psychologie en heeft een rijke ervaring als begeleider van mensen en groepen.