MarktPlaza

Helen Benedict - Zandkoningin

40x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

316 pagina's

Helen Benedict is hoogleraar journalistiek aan Colombia University in New York. Haar artikelen en essays zijn onder andere verschenen in The New York Times Book Review, The Washington Post, The Nation en The Women's Review of Books. Ze woont in New York.

De Amerikaanse soldate Kate Brady is negentien als ze in 2003 wordt uitgezonden naar Irak. Op een afgelegen basis in de woestijn ontmoet ze de Iraakse medicijnenstudente Naema, die woedend is omdat haar vader en dertienjarge broertje zijn opgepakt en vastzitten in het Amerikaanse kamp waar Kate bewaker is. Naema weet Kate ervan te overtuigen dat zij elkaar nodig hebben: Naema spreekt goed Engels en zou Kate kunnen helpen door te tolken. Op deze manier hoopt ze haar vader en broertje vrij te krijgen. Aarzelend sluiten de vrouwen een verbond. Het is gevaarlijk in Irak: bermbommen, mortieraanvallen en gevangenisopstanden zijn aan de orde van de dag. Maar Kate lijdt vooral onder de seksuele intimidatie van haar mannelijke collega's. De situatie wordt steeds grimmiger en het verbond tussen Kate en Naema wankelt. Kunnen twee vrouwen met zulke verschillende achtergronden ooit vriendschap sluiten?

Kate Brady (17) mag na haar eindexamen van haar gelovige christelijke ouders niet het leger in, omdat ze willen dat ze een opleiding volgt, maar ze mag zich wel aanmelden als reservist bij de militaire politie. In 2003, twee jaar later, studeert Kate, is verloofd met Tyler en wordt uitgezonden naar Irak. Daar bewaakt ze een gevangenis en ziet door contacten met medicijnenstudente Naema die tolkt en het lot van haar vader en broer onderzoekt, ook de andere kant. Omdat er maar drie vrouwen in Kate's peloton zijn, is er veel seksuele intimidatie, ze wordt aangerand door haar sergeant en een soldaat. Aangifte bij de vertrouwensvrouw leidt tot een strafmissie, waarbij collega Yvette wordt gedood, zijzelf gewond raakt en instort. De hoogleraar journalistiek aan Columbia University, New York schrijft naast artikelen en essays, ook romans. Deze goed vertaalde, boeiende zesde is zorgvuldig opgebouwd en beschrijft de hoofdpersonen, vooral Kate erg goed. Heel indringend zet het verhaal aan het denken over de rol van het Amerikaanse leger en de rol van vrouwen daarin. Kleine druk.