MarktPlaza

Harry Brown - Opmars zonder genade

108x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Harry Brown - Opmars zonder genade
Prisma-Boeken nr. 563
3e druk, 1962, het Spectrum
169 pag.
de rug is geplakt
Teab (aub bieden excl. de eventuele porto)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep 'avontuur/thrillers/spanning'. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
"De Amerikaanse soldaat Brown heeft in 1944 een oorlogsverhaal geschreven dat onmiddelijk insloeg bij de miljoenen soldaten op alle fronten en bij de nog veel meer miljoenen hunkerden en angstigen thuis. Het werd nog vóór het einde van de oorlog in een pocket-editie onder de Amerikaanse soldaten verspreid, en na de oorlog in een beroemde gelijknamige film in beeld gebracht.
Merkwaardigerwijze is het in dit genre, ook na de oorlog, vrijwel niet geëvenaard, laat staan overtroffen. Het gaat over zes uren van een Amerikaans peloton dat tot opdracht heeft een machinegeweernest aan de Italiaanse kust tot zwijgen te brengen.
De ene commandant na de andere sneuvelt en tenslotte vervult het peloton onder leiding van een korporaal de gegeven opdracht. Een klein verhaal over kleine mensen en een klein stukje oorlog, maar zo spannend, zonder enig spoor van sensatie of bravoure, zo zuiver en zo meesterlijk getekend, dat het de naam van een der beste, zo niet het allerbest van de oorlogsverhalen heeft weten te bewaren. De kerels die, bang en gespannen, domweg hun plicht doen, voeren intussen ontroerend humoristische, onbenullig-normale gesprekken. Wat ze zeggen lijkt te hooi en te gras, maar het geheel is gesloten in een genadeloze, onontkoombare spannning, die iedere zin, elk woord,eigenlijk elke letter geladen maakt.
Een oorlogsboek om nooit te vergeten."