MarktPlaza

Harmen van Straaten - Op En Top Fien

108x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

124 pagina's

Harmen van Straaten (1961) was altijd al gek op tekenen. "Als kind won ik kleurwedstrijden. Maar ik dacht toen dat tekenen 'stom' was. Dat iedereen dat kon en dat je ook andere dingen moest kunnen." Daarom ging Harmen rechten studeren in Leiden.

Na zijn studie werd hij docent Recht aan de HEAO in Amsterdam. Maar dat werk beviel hem niet, en dus begon hij in zijn vrije tijd kinderboeken te illustreren. Nadat hij een paar jaar het illustreren had gecombineerd met zijn baan als jurist, besloot hij om de sprong te wagen en zijn brood te gaan verdienen als illustrator.

Harmen heeft nu een mooie studio aan een gracht in Amsterdam en hij werkt voor uitgeverijen in Nederland, België, Groot-Brittannië en Duitsland. Er zijn al meer dan tweehonderd boeken verschenen met zijn illustraties. Hij maakt ook animatiefilmpjes voor Sesamstraat.

In 2001 heeft Harmen een belangrijke internationale prijs gewonnen voor zijn illustraties in het prentenboek 'Een opa om nooit te vergeten'.

Harmen wil met zijn illustraties een veilige en vertrouwde, misschien wel nostalgische wereld bieden.
De laatste jaren is Harmen niet alleen bezig met het illustreren van kinderboeken, hij schrijft ze ook. Het allereerste boek dat hij zelf geschreven heeft, is 'Piraten', dat bij Kluitman is verschenen in de Klavertje Twee-serie.

Fien is een stoer meisje met een grote mond en een heel klein hartje. Ze verzint altijd spannende plannen, doet alles om haar broer Bert dwars te zitten en zet samen met haar buurjongen Sjoerd regelmatig de buurt op stelten. Maar ze bezorgt ook de oude palingmevrouw een onvergetelijke middag.
Of Fien nu stout is of juist heel lief: ze is altijd op en top Fien!
Harmen van Straaten schreef en illustreerde al vele kinderboeken. Met de grappige en ontroerende verhalen over Fien bewijst hij opnieuw zijn schrijftalent. Georgien Overwater maakte de humoristische illustraties.
Over Fien schreef de pers:
Van mij mag er weleens een prijsje af voor deze Harmen van Straaten. Alleraardigste verhalen, soepel, licht en met gevoel voor wat kinderen bezighoudt. Zulke boeken hebben we óók nodig.' Trouw
De uitnodigende tekeningen en de titels bij de verhalen verraden het hoge humorpeil. Naast de humor slaagt Harmen van Straaten er ook in om het meisje te schetsen als een stoere bolster met een grote mond en een klein, bloedmooi hartje.' De Leeswelp

Tweede* deel met veertien verhalen over Fien, een bijdehand en fantasierijk meisje. Samen met vriendje Sjoerd, broer Bert en de inwoners van de Transvaalstraat beleeft ze gekke, vervelende en verdrietige avonturen. Met veel vaart en humor geschreven verhalen over Fien die met haar fantasie en kinderlijke logica ('barbie kan niet met Ken trouwen, want Ken heeft geen piemel en dan kunnen ze niet tegen elkaar aan gaan staan om kinderen te krijgen') cliches ontzenuwt en heilige huisjes omverwerpt. Door tekst van volwassenen letterlijk op te vatten ontstaan er veel misverstanden. Zowel voor kinderen als voor volwassenen veel herkenbare en lachwekkende situaties (de buurvrouw is heilsoldaat geworden; 'waar is je geweer?'). Op elke bladzijde staan krasserige, humoristische zwart-witillustraties met rood als steunkleur. Met het rood legt de illustrator hier en daar accenten die de tekeningen versterken. De tekeningen zijn wisselend van grootte en passen perfect bij het verhaal. Een aanwinst om voor te lezen aan kinderen vanaf ca. 5 jaar.