MarktPlaza

Hannes Meinkema - Het binnenste ei

103x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Hannes Meinkema - Het binnenste ei
Elseviers literaire serie
2e druk, 1979, Elsevier Manteau
215 pag., isbn 90 10 02195 5
naam voor in boek geschreven, In voorkaft (gewezen) ezelsoor, paar hele kleine vlekjes aan het boek
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)
(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep 'literatuur/lit. romans'. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)
"Het binnenste ei is misschien in de eerste plaats een zelfonderzoek, of het verslag van een onttruttingsproces. Judith, de ik-figuur, herleeft in flarden de gebeurtenissen die zich in een herfst vier jaar geleden hebben afgespeeld toen ze nog getrouwd was en een druk en tamelijk problematisch liefdeleven leidde. Gaandeweg verkrijgt ze inzicht in veel dat ze zich door wat extremere adepten van de seksuele revolutie ('alles mag dus alles moet') heeft laten aanpraten. Ze ziet duidelijker hoe haar herinnering de gebeurtenissen heeft vervalsten welke interpretaties ze toen nodig heeft gehad, terwijl ze zich nu kan permitteren om eerlijker tegenover zichzelf te zijn. Uit haar commentaar - variƫrend van ernstig tot ironisch - blijkt hoe ze beetje bij beetje afstand neemt van wie ze vroeger van zichzelf en haar omgeving moest zijn. Maar behalve door het verleden wordt Judiths groeiproces ook gevoed door praten en nadenken en om zich heen kijken naar hoe andere mensen met hun emotie
s omgaan. Haar verslag hiervan in dagboekachtige aantekeningen (gesprekken, citaten, fabels, essays) voert haar naar een begin van eigenliefde. Maar het binnenste ei is ook een verhaal over een paar maanden huwelijk die culmineren in een middag waarin iemand twee uur wachten moet op de uitslag van een test."