MarktPlaza

Hanna Bervoets - Wat Wij Zagen (Hardcover/Gebonden)

83x bekeken
3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Hanna Bervoets  - Wat Wij Zagen (Hardcover/Gebonden)

BCZ

Hanna Bervoets (1984, Amsterdam) is schrijver, essayist en scenarist. Na een bachelor Media & Cultuur en een master Journalistiek & Research publiceerde zij zeven romans, verschillende scenario's, toneelstukken, korte verhalen en essays. In 2009 debuteerde Bervoets met Of hoe waarom, twee jaar daarop verscheen Lieve Céline, dat werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs. Een jaar later verscheen de bestseller Alles wat er was, gevolgd door Efter (2014), Ivanov (2016) en Fuzzie (2017). Bervoets’ werk werd verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en in datzelfde jaar eveneens de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Uit het juryrapport: ‘Steeds is een schrijfster aan het woord die trefzeker formuleert, lenig construeert, boordevol verbeelding zit en nooit roeperig of te expliciet wordt.’ Vertaalrechten werden onder andere verkocht aan Duitsland, Frankrijk en Turkije. Naast romans schrijft Bervoets essays en recensies over media en technologie, voor onder andere de Volkskrant en NRC Handelsblad. Haar korte verhalen werden gepubliceerd in verschillende internationale literaire tijdschriften. Eind 2017 ging Carry Me, haar tweede avondvullende theatervoorstelling, in première. Haar laatste roman, Welkom in het Rijk der zieken (2019), behaalde de longlists van de Bookspot Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs, en de vertaalrechten werden verkocht aan Duitsland. In 2021 is zij schrijver van het Boekenweek

Hoe word je een complotdenker?
Naast fijne kattenfilmpjes komen er op de sociale media ook verschrikkelijke filmpjes langs. De meest erge zien we niet, want de grote mediabedrijven huren mensen in om het gruwelijkste eruit te filteren. Kayleigh is content moderator en wordt de hele dag geconfronteerd met beelden die door andere kijkers als aanstootgevend zijn aangemerkt. Zij is onderdeel van een team dat elke dag, aan de hand van richtlijnen, bepaalt wat wij wel of niet mogen zien.
De keuzes die Kayleigh maakt, moeten wel vallen binnen de juiste categorieën.
Een pedofiel doodwensen mag, een politicus doodwensen mag niet, een filmpje van iemand die zich vol overtuiging opblaast in een kleuterklas moet worden verwijderd, en wel op grond van terroristische propaganda, niet op grond van geweld dan wel kindermishandeling.
Natuurlijk beïnvloedt die stortvloed aan ellende de manier waarop de content moderators naar de werkelijkheid kijken. Als in het tegenoverliggende gebouw iemand op het dak staat, denkt iedereen dat hij zal springen, terwijl het gewoon een bouwvakker is die iets komt herstellen. Slechts één iemand van het team is naar de overkant gegaan om te helpen: op deze vastberaden Sigrid wordt Kayleigh verliefd.
Hanna Bervoets heeft met Wat wij zagen een Boekenweekgeschenk geschreven met een actueel, heftig thema. Het gaat voor een groot deel over de vervorming van onze waarneming als we continu blootgesteld zijn aan de invloed van filmpjes, foto’s en boodschappen. Ook binnen het team waarin Kayleigh werkt, ziet ze de verschuiving van rationeel denkende mensen naar complotdenkers. Het zaaien van twijfel door halve informatie te verspreiden en gebrek aan wetenschappelijk inzicht leidt binnen de kortste keren tot een gevaarlijke voedingsbodem voor Holocaustontkenners en theorieën over rijke Joden zoals George Soros.
Bervoets beperkt zich niet alleen tot dit thema dat ook gaat spelen binnen de relatie van de twee vrouwen. Daarnaast komen jeugdtrauma’s die leiden tot een levenslang schuldgevoel aan de orde. Zo weet Sigrid het schuldgevoel van Kayleigh over de dood van haar hamster weg te nemen. Op het eind van dit indringende Boekenweekgeschenk komt het thema van traumaverwerking terug op een manier die je niet verwacht en die je kijk op de hoofdpersoon radicaal verandert. Je snapt dan ook beter waarom het hele boek is opgezet als een soort biecht tegenover een advocaat. Die verrassing maakt dit Boekenweekgeschenk niet alleen maatschappelijk relevant en een must read voor jongeren, maar ook tot een literair uitdagend boek.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties