Francois Fortin
Dikke, forse hardcover, NIEUWSTAAT !, 22,5 x 28 x 4,5 cm.
Er zijn meer dan 1000 levensmiddelen beschreven.
Er is uitgebreide informatie te vinden over voedingswaarde, smaak, tips voor inkopen, voorbereiding en toepassingsmogelijkheden.
- Ook wordt aandacht besteed aan de manier en tijd van bewaren.
Elk ingrediënt is natuurgetrouw afgebeeld zodat het product al bij de eerste oogopslag herkend wordt.
Bovendien is een honderdtal recepten opgenomen die duidelijk stap voor stap beschreven zijn.
Een lijst van keukentermen, een trefwoordenregister en een receptenregister maken dat alle informatie gemakkelijk terug te vinden is.
Dit alles maakt dit compendium een toegankelijke bron van informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in alle inheemse en exotische producten die op onze wereldmarkt verkrijgbaar zijn.
Naslagwerk waarin levensmiddelen, ingedeeld per groep, beschreven worden. Van groenten, fruit, noten en zaden, wieren, granen en peulvruchten, vis, vlees, melk en melkproducten, rijs- en bindmiddelen enz. enz. wordt per groep eerst algemene informatie gegeven over inkoop, voorbereiding, diverse gaartechnieken en serveersuggesties.
Iedere groep is weer onderverdeeld in soorten en/of varieteiten.
Van ieder opgenomen levensmiddel wordt informatie gegeven over herkomst, teelt, inkoop, voorbereiding, voedingswaarde, bereiding, serveersuggesties, bewaarmogelijkheden enz.
Vaak werd een recept toegevoegd, geïllustreerd met kleine instructieve foto's. Van ieder genoemd product duidelijke, gekleurde afbeeldingen of foto's, soms ook reproducties van botanische prenten.
Tot slot een verklarende woordenlijst van culinaire termen, een alfabetische register en een alfabetische receptenregister.
Mooi verzorgde uitgave, veel informatie, veel illustraties in kleur.
GROENTE: bolgroenten, wortelgroenten, vruchtgroenten, bladgroenten, stengelgroenten, knolgroenten, bloemgroeten.
PEULVRUCHTEN: bone, limabonen, mungboon, wild- of dalbonen, adukibonen, vuurbonen, lupine, linzen, dolichosbone, tuinbonen, erwten, kikkererwten, pinda's, alfalfa, sojabonen, sojamelk, tahoe, okara, tempé, getextureerd eiwit.
FRUIT: zomerfruit, steenvruchten, pitvruchten, citrusvruchten, tropische vruchten, meloenen.
NOTEN en ZADEN: walnoot, pecannoot, casewnoten, kolanoot, macadamianoot, paranoot, pijnboompitten, gonkgozaden, tamme kastanje, beukennootjes, hazelnoten, sesamzaad, amandelen, zonnebloempitten, pistachenoten.
WIEREN: arame, wakame, kombu, hijiki, zeesla, kelp, agar-agar, dulse, Iers mos, nori, zeekraal, spirulana.
PADDESTOELEN: champignon, enoki, morieljes, oesterzwammen, shii-take, eekhoorntjesbrood, truffels, judasoren, cantharellen.
GRANEN en GRAANPRODUCTEN: tarwe, seiten, boekweit, haver, gerst, gierst, rijst, wilde rijst, quinoa, maïs, pofmaïs, amaranth, rogge, triticale, brood, meel, deegwaren, Aziatische deegwaren.
KRUIDEN en SPECERIJEN: een heel arsenaal !
VIS: zoetwatervis, zeevis, platvis,
SCHAALDIEREN: garnake, kreeft, krab, langoestine/scampi, rivierkreeft, langoest.
SCHELP- en WEEKDIEREN: abalone, kokkels, jaobsschelp, venusschelp, mosselen, oesters, pijlinktvis, octopus, zeekat, wulken, alikruiken, wijngaardslakken, zee-egel.
VLEES: rund, kalf, varken, lam, wild, konijn, gehakt.
ORGAANVLEES: hart, lever, tong, zwezerik, hersenen, nieren, pens.
VLEESWAREN: ham, ontbijtspek, worst, andouille, ganzenlever, bloedwordt.
GEVOGELTE: kalkoen, gans, kip, soepkip, poularde/kapoen, parelhoen, duif, kwartels, fazant, eend, het ei.
MELK- en MELKPRODUCTEN: melk, geitenmelk, karnemelk, zure room, boter, room, yoghurt. kwark, consumptie-ijs, kaas.
SUIKER, HONING, SIROOP, CACAO
VETTEN en OLIËN: margarine, vetten, olieën.
RIJS- en BINDMIDDELEN: arrowroot, bakpoeder, wijnsteen, zuiveringszout, gist.
KOFFIE en THEE: thee, kruidenthee, koffie.
WOORDENLIJST
REGISTERS en RECEPTENREGISTER.