MarktPlaza

H.M. Van Randwijk – In De Schaduw Van Gisteren

67x bekeken
3 maanden geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

H.M. Van Randwijk – In De Schaduw Van Gisteren 


met blue tone foto op de cover
Nationaal Comité 25 jaar bevrijding 5 mei 1970

324 pagina's

De ware geschiedenis van Nederland in de jaren 1940-1945 is nog niet geschreven en zal wellicht nooi geschreven worden, verklaarde Van Randwijk in 1960. Op uitnodiging van mr. C.A. Steketee, toenmalig hoofdredacteur van Algemeen Handelsblad begon van Randwijk aan een reeks artikelen over die geschiedenis, zoals hij deze als oudverzetsstrijder zag en interpreteerde, Na zijn dood in 1966 werden deze artikelen gebundeld en onder de titel in de schaduw van gisteren uitgegeven. Deze meer dan 75 artikelen met een gemiddelde lengte van 4 pagina’s vormen een chronologische kroniek van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, en vooral van het verzet in ons land. Begonnen wordt in de eerste oorlogswinter 1941, en met het verschil tussen goed en fout en de vele Nederlanders, die niet goed en niet fout waren omdat ze gewoonweg geen s telling namen. Dit is een thema dat als een rode draad door het geheel rolt. Er zijn o.a. artikelen over de Kulturkammer, de illegale pers, onderduikers, de arbeidsdienst, de Slag om Arnhem, de hongerwinter en de bevrijding. Herdruk van de gebundelde artikelen van de bekende verzetsman uit de Vrij Nederland-groep en eerste hoofdredacteur van Vrij Nederland. De bundel heeft nog niets van zijn zeggingskracht verloren. De artikelen zijn helder en meestal heel indringend door de zeer persoonlijke schrijfstijl, en de manier waarop de lezer met morele kwesties wordt geconfronteerd.

Met een voorwoord van Dr. G.H. Veringa, Minister van Onderwijs en Wetenschappen. Ingeleid door Dr. J.A.H.J.S. Bruins Slot.
Het boek ‘In de schaduw van gisteren’ biedt meer dan een feitelijke geschiedenis van het verzet zou kunnen geven: speciaal voor de opgroeiende jeugd geschreven, houdt dit boek het eerlijke getuigenis en tevens de indringende boodschap in van een waarachtig Nederlander.
Deze kroniek van het verzet zal jongeren boeien en hen de zin van dat verzet en daardoor de wezenlijke betekenis van de bevrijding openbaren.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties