MarktPlaza

Gusztav Rab - Niemand keert terug

75x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Gusztav Rab - Niemand keert terug
1961, Wereldbibliotheek NV
235 pag.
harde kaft
paar kleine vlekjes op de kaft
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)

"Deze in Hongarije geschrevenen voor het eerst in Frankrijk uitgegeven roman behandelt het vraagstuk van de ontworteling van de mens in onze tijd.
Akos Balasz, de held van de roman, is een vroegere grootgrondbezitter, die zijn leven doorbracht met kaartspelen en reizen. Desondanks was Akos Balaszx een man die een tijdperk vertegenwoordigde dat door oorlog en omwenteling werd teniet gedaan. De nieuwe tijd is hem vreemd. De ruïnes van Boedapest zijn in zijn ogen een symbool van de verwoeste samenleving van het oude Hongarije. Hij en zijn lotgenoten wachten nu op de deportatie naar een afgelegen dorp in de poesta. Maandenlang bereidt hij zijn afscheid van Boedapest voor, de enige stad, waarin voor hem het leven de moeite waard leek.
Met de deportatie begint zich in Akos Balasz' innerlijke leven een verandering te voltrekken. Hij weet, dat hij niet in de nieuwe wereld thuishoort, maar dat hij er zich alleen in kan handhaven, wanneer hij trouw blijft aan zichzelf. In het eenzame van stofdoorwaaide dorp Tiszapocs voert hij deze strijd met zichzelf, met de communistische vrouwelijke burgemeester, en met diegenen onder de gedeporteerden, die afgestompt als ze zijn, proberen bij het nieuwe regine in het gevlij te komen.
Zo groeit zijn eenzaamheid: en noch de liefde waarmee een jonge vrouw hem tegemoet treedt, noch de mogelijkheid om de gehate nieuwe wereld te verlaten, kunnen hem daarvan verlossen. Hij sterft tenslotte in een bosje dichtbij het dorpt, de enige plek in Tiszapocs, waarvan hij hield.
Deze roman is geen aanklacht. Het is een loflied op een voorbije wereld, die niet meer is opgewassen tegen zijn vernietigers en vijanden."

(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘romans’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)