MarktPlaza

Gerry Velema - De Supporter (Hardcover/Gebonden) Kinderjury

64x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

96 pagina's

Aangeraakt is het 37e boek van Gerry Velema (1956). Eerder verscheen in deze serie Met liefs en Voor jou. Elke week ontvangen velen hierdoor bemoediging, in Jezus' naam.

In Kerksede zijn twee voetbalclubs: Noord en Zuid. Francois speelt voor Noord en heeft een hekel aan Zuidspelers. Ook aan Natan, een jongen uit Suriname die eigenlijk heel aardig is. Francois kan een tijdje niet meedoen aan de wedstrijden, omdat hij vaak op zijn dove zusje Debbie moet passen. Zijn moeder doet een opleiding en zijn vader die woont in Frankrijk. Zijn vader wil graag contact met hem, maar daar heeft Francois geen behoefte aan. Hij praat erover met Tanja, een meisje uit zijn klas. Ze begrijpt hem wel. Maar als Francois kennis maakt met de vader van zijn rivaal Natan, denkt hij aker aan zijn eigen vader. De vader van Natan komt naar het voetbalveld om zijn zoon aan te moedigen en om te waarschuwen tegen zinloos geweld. Zou zijn eigen vader dat ook doen?

Al jarenlang houdt verdeeldheid het stadje Kerkstede in zijn greep; Noord en Zuid leven in voortdurende competitie. De ruzies en de afgunst werken ook door in de twee voetbalclubs. Wraak leidt ertoe dat een doof meisje haar liefste bezit wordt afgenomen. Woedend daarover speelt haar broer Francois een wedstrijd zo fanatiek dat zijn club (van Noord) de wedstrijd wint. Het gevolg daarvan is dat hij door de zuiderlingen in elkaar wordt geslagen. Een voetbalverhaal met regels en termen uit die wereld, waarnaast factoren als racisme, verdriet en pijn, vriendschap en vergelding een rol spelen. Daardoor kunnen ook kinderen die niet zo in voetbal geinteresseerd zijn, zich met de spelers identificeren. De vader van Francois heeft het gezin verlaten. Zijn confrontatie met Natan, een Surinaamse voetbalrivaal, verloopt totaal anders dan van die 'zwarte' verwacht wordt en zet hem aan het denken. Door het verhaal loopt een 'christelijke lijn', die niet overheerst. Sinds Francois' moeder gelovig is geworden en naar de kerk gaat, probeert ze hem en zijn dove zusje duidelijk te maken wat de consequenties daarvan zijn in het dagelijkse leven. De illustraties in zwartgrijze waterverf zijn tamelijk realistisch en passen aardig. De stijl is vlot in hedendaagse taal. Vanaf ca. 10 jaar.