MarktPlaza

Elton John - Love Is The Cure

114x bekeken
3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Elton John  -  Love Is The Cure

BCZ

304 pagina's

Elton John is een Britse zanger, pianist en componist die van een timide sessiekracht uitgroeide tot een van de meest extravagante popsterren van de jaren 70.

De statistieken zijn indrukwekkend. Elton John verkocht tijdens zijn lange loopbaan meer dan 300 miljoen albums. Een nieuwe versie van zijn Candle In The Wind, bewerkt als eerbetoon aan de verongelukte Princes Diana, ging 33 miljoen keer over de toonbank en staat te boek de best verkochte single aller tijden in Engeland en Amerika. En er wordt nog altijd met ontzag gesproken over de extravagante shows die hij in de jaren 70 op de planken bracht.

Lang wees niets er op dat Elton John zou uitgroeien tot zo’n kleurrijke popster. In de jaren 60 trad hij op met een eigen bandje, maar stelde zich als muzikant en componist vooral ten dienste van andere muzikanten. Wel werkte hij al vanaf 1967 samen met Bernie Taupin, de vaste tekstschrijver waarmee hij zijn beste en meest succesvolle werk zou maken. Zijn eerste eigen album Empty Sky (1969) werd nauwelijks opgemerkt, maar dankzij de hit Your Song werd ook Elton John (1970) een succes. Met de albums die volgden, werd de populariteit van de begaafde zanger, pianist en componist verder vergroot: Tumbleweed Connection (1970), Madman Across The Water (1971), Honky Château (1972), Don't Shoot Me I'm Only The Piano Player (1973) en Goodbye Yellow Brick Road (1973). Dat laatste album wordt alom beschouwd als zijn meesterwerk, al deden Caribou (1974), Captain Fantastic And The Brown Dirt Cowboy (1975) en Rock Of The Westies (1975) daar nauwelijks voor onder. Zo muzikaal als zijn albums waren zo overdadig waren zijn shows. Elton John hees zich in uitzinnige outfits en zette de meest opvallende monturen op zijn neus.

In de tweede helft van de jaren zeventig kende zijn loopbaan een artistieke dip, maar in de jaren tachtig hervond hij zichzelf als schrijver en vertolker van ambachtelijke popsongs. Zoals hij in 1983 bewees met het album Too Low For Zero, met daarop de zelfbewuste hit I’m Still Standing. Twee jaar later scoorde hij een nieuwe wereldhit met Nikita, afkomstig van het album Ice On Fire. Vanaf de jaren negentig legde hij zich ook toe op het componeren voor films en musicals, zoals The Lion King en the Devil Wears Prada. Hij bleef ook in beeld bij een jonger rockpubliek dankzij bijdragen aan albums van Alice In Chains (Black Gives Way To Blue) en Queens Of The Stone Age (…Like Clockwork).

In januari 2018 begon hij met een afscheid die 300 optredens zou omvatten en hem nog tot eind 2020 bezig zou houden. In 2019 verscheen de biografische film Rocketman, waarin de artiest gespeeld werd door Taron Egerton, die voor de soundtrack ook de zangpartijen voor zijn rekening nam. Het naderende afscheid werd in oktober 2019 gecompleteerd met de autobiografie Me.

Lang geleden heeft Elton gezworen dat er nooit een biografie van zijn hand zou verschijnen, maar toch besloot hij terug te komen op zijn woord. In Love is the cure vertelt Elton John openhartig over zijn leven, zijn liefdes en de invloed die hiv en aids op hem en zijn omgeving hebben gehad. Terugkijkend op het ruige seks-, drugs- en rock-'n-roll-bestaan dat hij heeft geleid, beseft hij dat hij van geluk mag spreken dat hij nog in leven is, nu zoveel van zijn vrienden en kennissen aan aids zijn overleden. Het boek gaat daarom zowel over hemzelf als over de ziekte en hij hoopt met de publicatie en opbrengsten een bijdrage te kunnen leveren aan de voorlichting over en de bestrijding van aids, om zo anderen voor de gevaren ervan te behoeden.

Bespaar portokosten bekijk ook mijn andere advertenties