MarktPlaza

Elizabeth Strout - Olive Kitteridge

60x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

336 pagina's

"Van Elizabeth Strout verschenen eerder Amy en Isabelle, Blijf mij nabij en Olive Kitteridge. Voor deze laatste roman won Strout in 2009 de Pulitzerprijs. De hbo-verfilming, met Frances McDormand in de hoofdrol, won in 2015 zes Emmy Awards, waaronder die voor beste miniserie

Olive Kitteridge is gepensioneerd. Haar leven lang heeft ze lesgegeven aan de kinderen van Crosby, een idyllisch gelegen kuststadje in Maine. Haar leerlingen hadden vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; nooit een blad voor de mond nemend, in haar eigen ogen altijd oprecht, was ze toch meer gevreesd dan geliefd. Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama's achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.

In dertien episoden komt Olive Kitteridge voor, een oud-lerares wiskunde die samen met haar man woont in een kustplaatsje aan de Amerikaanse oostkust. Soms heeft ze een hoofdrol, soms staat ze aan de zijlijn. In dat laatste geval gaan de verhalen over haar stadgenoten en wat ze meemaken, zoals een barpianiste met een onverwachte ontmoeting, een meisje met een eetstoornis, een gijzeling in een ziekenhuis of een huwelijk dat op de trouwdag niet doorgaat. Olive rijdt mee met het leven zonder echt gelukkig te zijn. Haar man is loyaal aan de buien van zijn vrouw, hun zoon wil zijn leven niet meer door zijn moeder laten bepalen en trekt zijn eigen spoor. De auteur beschrijft op indringende wijze de psychologische veranderingen in Olive: niet altijd de schuld bij een ander leggen, maar kwetsbaar het leven durven te accepteren. Zo leert ze hoe ze moet leven en anderen laten leven. Een mooi geschreven roman, verteld in verhalen. De Amerikaanse auteur won met dit boek de Pulitzer Prize for Fiction. Verfilmd als miniserie door HBO.