MarktPlaza

Elaine Pagels: Ketters en rechtgelovigen

101x bekeken
3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Elaine Pagels: Ketters en rechtgelovigen

De strijd om de ware leer in het vroege christendom

Hoe is het beeld van Christus en zijn leer ontstaan? Waarom staan de vier evangeliën volgens Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes wel in de bijbel en andere niet?
Wat is het kerkelijk beleid geweest achter de verwerping van teksten als het Thomas-evangelie?
Bij toeval is in 1945 dit vijfde evangelie herontdekt, in een bundel 1500 jaar oude geschriften die door woestijnnomaden was gevonden in het zand. Als dat niet was gebeurt hadden we Thomas nog altijd gebrandmerkt met zijn bijbelse naam 'de ongelovige'.
Elaine Pagels heeft een diepgaande studie gemaakt van deze teruggevonden teksten. Ze blijken het onderwerp geweest te zijn van een felle machtsstrijd tussen de vroege christenen en kerkvaders. Die strijd heeft bepaald welke versie van de kerkelijke leer tot ons is gekomen, maar net als toen zijn er ook nu velen voor wie de 'ware leer' niet voldoet. Zij zoeken naar een eigen, meer persoonlijke invulling van hun godsbeleving. De kerk is niet meer het machtige instituut van voorheen: alternatieve en meer spirituele vormen van religie kunnen nu tot bloei komen terwijl ze vroeger keihard werden onderdrukt. Dit boek laat zien dat er verrassende overeenkomsten en verbanden zijn tussen de 'ketters' van toen (zoals de ongelovige Thomas) en hedendaagse zoekers naar echte spirituele waarden in de christelijke leer.

Uitg. Servire, paperback. Praktisch in nieuwstaat.

Serv

P010918