MarktPlaza

EEN REIS DOOR INDONESIË - herdruk van SENTIMENTAL JOURNEY

202x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Te koop:
EEN REIS DOOR HET NIEUWE INDONESIË
Bewerkte herdruk van 'SENTIMENTAL JOURNEY'
door Johan Fabricius

Johan Fabricius voelt zich verbonden met Indonesië. Hij werd er geboren, bracht er zijn jeugd door, keerde er terug in de jaren dertig van de vorige eeuw en metteen na de oorlog met de Engelse troepen.
En ook in latere jaren was hij herhaaldelijk op reis in Indonesië, herinneringen ophalend en de oude vertrouwde plaatsen uit zijn jeugd opzoekend.
Zijn ervaringen omspannen dus de Tempo Doeloe van voor 1914 tot de tijd van Suharto.
Kan men zich een betere gids wensen?

Een voorbeeld:

(Fabricius Een reis door het nieuwe Indonesië, 113-114)
[Bogor Paleis]

In het park vóór de tuin ligt breeduit het witte paleis waar eens onze gouverneurs-generaal troonden; de laatste keer dat ik hier was wapperde de Nederlandse vlag nou ja, wapperen doet een vlag nauwelijks in de stilte van dit tropische land en er was toen ook al niet veel reden meer toe laat ik dus maar liever zeggen: hing ons rood-wit-blauw nog langs de hoge vlaggestok neer. Sukarno heeft later triomfantelijk de zetel van onze Nederlandsindische regering betrokken en de wens uitgesproken eenmaal begraven te zullen worden onder de grote waringin in het park waarachter men, van de weg af, het paleis ziet oprijzen en waar nu vredig een hertje graast. Men heeft hem die eer niet waardig gekeurd, maar ik zie de dag komen dat Bungs stoffelijke resten uit zijn geboortestad Blitar nu al een bedevaartsoord voor de hem trouw geblevenen zullen worden overgebracht naar de plaats waar hij de eeuwige slaap had gehoopt te mogen ingaan. Eenmaal zal hij voor de dan aan de macht zijnde regering geen gevaar meer betekenen en de droom van Bung Karno, tegen het eind van zijn leven zo wreed verstoord na eerst grotendeels in vervulling te zijn gegaan, zal zijn voleinding hebben gevonden.

Uitgave: Leopold
Paperback, rijk geïllustreerd
In voortreffelijke staat
(CDJK JAN4371EV)