MarktPlaza

Edwidge Danticat - Adem , Ogen , Herinnering

45x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

206 pagina's

Het meisje Sophie groeit op bij haar tante op Haïti, onder primitieve omstandigheden. Haar moeder kent zij niet; deze woont en werkt in New York en stuurt haar familie maandelijks geld en een cassettebandje met haar stem. Als Sophie twaalf is, voegt zij zich bij haar moeder, een overbezorgde vreemdelinge, die haar bij aankomst in de Verenigde Staten zegt: 'Ik hou van je, meer dan de hemel houdt van de sterren.'
Sophie verruilt het vertrouwde Creoolse leven, de routine van dorps- en boerengemeenschappen, voor de harde, snelle, onpersoonlijke wereld van New York, waar de macht van het geld allesoverheersend is.
Er zijn heimelijke herinneringen die martelend zijn voor Sophie en haar moeder. Zij is voortgekomen uit een verkrachting: moeder noch dochter heeft de vader ooit gekend. Geen van beiden kan ontsnappen aan de last van het verleden, hetgeen tot uiting komt in slapeloosheid, vraatzucht en seksuele trauma's.
Edwidge Danticat bezielt haar verhaal met kleur en magie. In een lyrisch proza vol pikante observaties worden Sophie's verwarring en schuld, haar pijnlijke aanpassing aan de Amerikaanse cultuur en uiteindelijke bevrijding tastbaar duidelijk gemaakt.

Op het snijvlak van twee culturen (Haïti en de VS) groeit vertelster en hoofdpersoon Sophie op van meisje tot jonge vrouw. Tot haar twaalfde woont ze bij haar tante en oma in een Haïtiaans dorp. Daarna gaat ze naar haar moeder die in New York woont. Daar ontwikkelt zich een gecompliceerde moeder-dochter verhouding: de moeder worstelt met het trauma van een verkrachting en is geobsedeerd door de maagdelijkheid van haar dochter. Sophie leert de liefde kennen, krijgt zelf een dochter, keert tijdelijk terug naar Haïti en weet ten slotte met zichzelf in het reine te komen. Ook de schrijfster zelf (geb. 1969 op Haïti) groeide op bij een tante op het platteland en ging op haar twaalfde naar haar ouders in New York. Al jong begon zij verhalen te schrijven. Dit boek is haar eerste roman. Voor een zo jonge schrijfster is de dubbele thematiek van culturele identiteit en moeder-dochter verhouding verrassend subtiel en genuanceerd uitgewerkt. In de VS met zijn grote Haïtiaanse gemeenschap is het boek uitstekend ontvangen. Pocket-editie; kleine druk