MarktPlaza

EDWARD VERMEULEN**DE DIEPERIK**WARDEN OOM **LEIDEN

223x bekeken
6 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

EDWARD VERMEULEN
**PSEUDONIEM WARDEN OOM.**
***DE DIEPERIK***
°°UIT ONS VOLK DOOR ONS VOLK.**.
SINT-MICHIEL BRUGGE ***1913***FUTURA LEIDEN
ANTIQUITEIT: GRIJZE FRAGILE OUDE SOFTCOVER.!!!
ARTIKEL INVENTARIS CODE 49.513
FORMAAT 224 X 159 X 25 + 261 PGS + 513 GRS.
VERZENDING IN BELGIE 4,35 EURO.
Edward VERMEULEN
Vlaams schrijver (Beselare, 19 april 1861 – Hooglede, 6 juli 1934).
Edward Vermeulen (ook bekend als Warden Oom) werd op 19 april 1861 geboren in Beselare, een dorp ergens tussen Ieper en Menen. Hij is slechts tot zijn veertiende naar school gegaan; wegens ziekte heeft hij zijn studies Grieks-Latijn aan het Klein-Seminarie in Roeselare (waar hij les kreeg van o.a. Hugo Verriest) moeten afbreken. Van zijn veertiende tot zijn achtendertigste heeft hij op de boerderij van zijn ouders gewerkt (‘de goesting van thuiszijn sloeg in mijn bloed); daarna werd hij, onder impuls van de toenmalige burgemeester Omer K. de Laey, gemeenteontvanger in Hooglede. Het was in deze periode dat Warden Oom rijpte tot volksschrijver. Eveneens op aanraden van de Laey gaf Warden Oom in 1911 (hij was toen al 50!) zijn eerste roman uit, namelijk Herwording. Voordien had hij zich al beziggehouden met poëzie, maar met minder succes.
In totaal heeft Edward Vermeulen een twintigtal romans en verhalenbundels geschreven, niet zelden gekleurd door zijn eigen streektaal. Zijn werk wordt gekenmerkt door levendige, sociaal geëngageerde schetsen van het West-Vlaamse boerenleven (bv. Pee Vlaminck, uit 1925, waarin hij de strijd van de Vlamingen voor gelijkheid en rechtvaardigheid schetst). Uit zijn oeuvre blijkt dat hij zichzelf als volksopvoeder zag, een schrijver die zich bewust tot een grote schare lezers richtte om hen moreel en intellectueel op te voeden.
Vermeulen was tevens mede-uitgever van Het manneke uit de Mane, de Vlaamse volksalmanak waarvan nu nog af en toe uittreksels te lezen zijn op kalenders als de Druivelaar. Vooral onder Vermeulens impuls werd er na de eerste Wereldoorlog opnieuw gestart met het uitgeven van ‘het Manneke’.
De Blieckaerts (1926) wordt algemeen als Warden Ooms beste roman beschouwd. Deze roman werd door Emiel Serroen herwerkt tot een veelbekeken toneelstuk.
Bronnen
1944. Edward Vermeulen (Warden Oom). Ingeleid en samengesteld door L. Carelsen. Diest: Pro Arte. 119p.