MarktPlaza

Dr. Larry Dossey: Een nieuw model in de geneeskunde.

167x bekeken
10 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Dr. Larry Dossey: Een nieuw model in de geneeskunde.


Een holistische kijk op ziekte en gezondheid
Met een voorwoord van Fritjof Capra
Alle vorderingen en briljante technologische ontwikkelingen van de medische wetenschap te spijt, blijkt een een wanverhouding te bestaan tussen de kwaliteit en kosten van de huidige voorzieningen enerzijds en hun doeltreffendheid anderzijds.
Veel medici en niet-medici menen dat de geneeskunde tot nu toe heeft verzuimd zich nieuwe opvattingen en inzichten eigen te maken. Nodig is een nieuwe voorstelling van de werkelijkheid, een fundamentele wijziging van denkwijzen en waarden en een verschuiving van de allopathische naar de holistische benadering. De aanzet tot de verschuiving naar nieuwe denk- en benaderingswijzen is op andere gebieden der wetenschap al zichtbaar. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat er een samenhang is tussen onze gezondheid en ons ti jdsbewustzijn. Het grote aantal gevallen van stress en hartklachten kan hieruit worden verklaard; wij zijn ziek in onze relatie tot ruimte en tijd en worden er steeds meer door beheerst. Wij hebben niet de tijd, de tijd heeft ons.
Als alternatief voor het inmiddels wel achterhaalde medische model schetst hij de omtrekken van en nieuw gezondheidsparadigma, een gezondheidsmodel dat in overeenstemming is met de werkelijkheidsopvatting uit de moderne wetenschappen. Dus geen symptoombestrijding, maar zoeken naar patronen en oorzaken, aangevuld met symptoombehandeling. Geen gespecialiseerde, maar integrale medische aanpak. Pijn en ziekten worden dan gezien als informerend over conflicten en disharmonie, lichaam en geest niet als gescheiden maar als EEN beschouwd. Preventie is in dat model synoniem met heel-zijn en niet langer alleen gericht op externe factoren als lichaamsbeweging, roken en rust.
Kenmerkend voor dit model is de gedachte van de ‘biodans’ - de visie van mensen als dynamische, niet ontleedbare en met hun omgeving verbonden processen - en van gezondheid als de harmonie van de vloeiende beweging.
Uitg. Ankh-Hermes, paperback. In goede staat.
D23