Dr. C. Trimp - Het altaar gebroken - de tafel hersteld

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 42x bekeken
  • Datum geplaatst 3 jaar geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Niet van toepassing
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Bieden

Omschrijving

Dr. C. Trimp - Het altaar gebroken - de tafel hersteld
1979, Willem de Zwijgerstichting, Uitg. Buijten & Schipperheijn
47 pag., isbn 90 6064 623 1
Prijs: teab (bieden excl de eventuele porto aub)

'De reformatie van de avondmaalsliturgie in de gereformeerde kerken van de zestiende eeuw.'

"Woord vooraf
Vorig jaar publiceerde dr. R.H. Bremmer in deze reeks en interessante studie onder de titel: 'Uit de geboorgegeschiedenis van de gereformeerde kerken in Nederland; . Hij vroeg daarin vorral aandacht voor de 'nationale' synode van Dordrecht (1574) en haar betekenis voor de ordening vn het kerkelijke leven in Nederland. Daarbij bracht hij ook de ordening van de eredienst ter sprake alsmede de betekenis van de Nederlandse vluchtelingengemeenten in de 16e eeuw.
Het is de bedoeling van dit geschrift om in aansluiting aan de studie van dr. Bremmer nadere aandacht te geen aan het herstel van de schriftuurlijke liturgie in het door hem beschreven tijdvak. Daarbij moesten we ons beperken tot de herordening van de viering van het Heilig Avondmaal - een centrale aangelegenheid voor onze vaderen in de 16e eeuw.
Het mag ons niet ontgaan, dat reeds 50 jaar vóór 1574 de reformatie van de avondmaalsviering een aanvang nam. Dordrecht -1574 maakte dus wél een nieuw begin voor de Nederlandse kerken, maar kon tegelijk de rijpe oogst van een halve eeuw reformatie-arbeid binnenhalen.
In dit geschrift willen wij een schets bieden van deze gang van zaken, die van zo grote historische betekenis bleek te zijn voor de gereformeerde kerken in Nederland.
Daarbij geven we vooral veel aandacht aan het klassieke gereformeerde avondsmaalsformulier.
De schrijver heeft deze schets geschreven in de overtuiging, dat de erfenis van de 16e eeuw het tenvolle verdient bewaard te blijven en dat inzicht in de geschiedenis van de liturgie beschermt tegen de grote vijanden van een levende eredienst: de gewenning, de sleur en de onwetendheid.
C. Trimp, Kampen, april 1978"


(en in mijn winkel vindt u nog veel meer boeken in 37 groepen/genres onderverdeeld, zoals onder andere de groep ‘theologie/religie/kerk’. In mijn winkel kunt u de groep van u keuze aanklikken)


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.