MarktPlaza

Dorothy Backer De jonkvrouw en de bisschop

107x bekeken
4 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

Dorothy Backer - De jonkvrouw en de bisschop
Hardcover met omslag - Historische roman
Dit is de geschiedenis van drie fascinerende vrouwen : de jonkvrouw Catherine, het dienstmeisje Martine en Angelique, de dochter van een rentmeester. Zij allen dragen de lusten en de lasten van het vrouwenbestaan in het zeventiende-eeuwse Frankrijk. Ieder van hen lijdt op haar manier onder de sterke druk van deze strak gescheiden klasse-maatschappij en alle drie ervaren zij op wrede wijze de beperkte mogelijkheden van een vrouw in de door mannen overheerste samenleving. Ieder voor zich probeert aan deze grenzen te ontsnappen , in haar verliefd-heden of in haar jacht op roem, een adellijke echtgenoot of geld. Gedurende korte tijd hebben zij hetzelfde doel : Gaspard, een knappe, flirtende charlatan, die de illusies bij Catherine levendig houdt, zijn naam voor geld aanbiedt aan Angelique en het kind van Martine een wettige naam verschaft.
Een geheimzinnig sieraad, het parelsnoer uit Parma, loopt als een rode draad door het verhaal. Een parelketting met een eigen achtergrond en leven ; waar zijn deze parels? Wie wil ze bezitten? Welke geheimen over geboorte, erfenis en macht houden zij verborgen? Dit parelsnoer behoudt voor deze drie vrouwen de sleutel tot hun toekomst.
Eveneens kenschetst deze roman het leven in de 17e eeuw, de smerige ziektes, de ontucht onder het dunne laagje vernis dat beschaving heet, en het kleurrijke spel aan het hof, dat onder de oppervlakte slechts saai en dof is en al gauw zijn schone schijn verliest. De hebzucht en trots van de rijken, de listen en hekserij onder de armen, alles en iedereen heeft zijn eigen plaats.
Martine vertelt ons gedetailleerd over dit bonte leven ; zij is in deze roman onze heldin, intelligent, mooi, dapper, nuchter en niet van geluk gespeend. Al staat zij onder aan de maatschappelijke ladder, zij houdt het door haar wijsheid het langste uit. Zij bekijkt deze wereld met open ogen, plaatst soms vraagtekens, maar weet te accepteren wanneer dat nodig is. Waar Martine overwint door vriendelijkheid en nuchter verstand, daar falen Catherine en Angelique door hoogmoed en naijver.