MarktPlaza

Dina Nayeri - Een Theelepel Aarde En Zee

71x bekeken
5 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

448 pagina's

De elfjarige Saba Hafezi en haar tweelingzus Mahtab groeien op in de jaren zeventig op het Iraanse platteland en zijn gefascineerd door Amerika. Ze houden lijsten van Engelse woorden bij, verzamelen illegale exemplaren van het tijdschrift Life, en genieten van ongecensureerde televisieprogramma’s en rockmuziek. Als Saba’s moeder en zus opeens verdwijnen en zij en haar vader alleen achterblijven, weet ze zeker dat ze zonder haar naar Amerika zijn verhuisd. Terwijl ze opgroeit en gebukt gaat onder het nieuwe islamitische regime, zoekt Saba troost in het feit dat haar zus ergens de westerse versie van haar leven leidt. Want haar ouders hebben haar geleerd dat ‘ieders lot in het bloed is geschreven’, en dat tweelingen dezelfde levens leiden, ook al zijn ze gescheiden door land en zee.
Een theelepel aarde en zee is een hartveroverende roman over de kracht van verbeelding en de onverbrekelijke band tussen twee zusjes.

Als de elfjarige Saba in 1981 na de revolutie in 1979 met haar moeder Iran wil verlaten, denkt ze bij het vliegveld haar vermiste tweelingzusje te zien. Dit is het begin van een bijzonder relaas, beginnend bij de zwempartij van de zusjes in het donker bij hun vakantiehuis, via de mislukte poging van de christenmoeder met Saba naar Amerika te gaan tot en met -jaren later- de realiteit rond hun beider lot. In een prachtig proza beschrijft Dina Nayeri, in Teheran geboren tijdens de revolutie en op tienjarige leeftijd naar Amerika geëmigreerd, niet alleen het werkelijke, door o.a. moraalpolitie gedomineerde, maar ook het onwerkelijke tolerante leven op het platteland. Saba heeft dierbare vrienden, fantaseert het leven van haar tweelingzusje in Amerika, is dol op (illegaal verkregen) Amerikaanse boeken en films, trouwt met een oude man die haar rijk achterlaat, en probeert Iran uit te komen. Een bijzonder fraaie debuutroman die recht doet aan de Perzische cultuur én aan het ingewikkelde leven van een intelligente jonge vrouw. En aanwinst voor in Iran geïnteresseerde lezers. Kleine druk.