MarktPlaza

DIETSCHE GESTALTEN* WILLEM VAN SAEFTINGE *ANTON VAN DE VELDE

200x bekeken
7 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

DIETSCHE GESTALTEN
ANTON VAN DE VELDE
** WILLEM VAN SAEFTINGE **
DRUKKERIJ-UITGEVERIJ LANNOO,TIELT
ARTIKEL INVENTARIS CODE 8.330
FORMAAT 158 X 123 X 23 + 285 PGS + 200 GRS
VERZENDING IN BELGIE 2,35 EURO EUROPA 7,35 EURO
Willem van Saeftinghe
Van Wikipedia
Ga naar: navigatie, zoek
Willem van Saeftinghe (foto genomen op 14 sep 2004)Willem van Saeftinghe was een lekebroeder van de cisterciƫnzerabdij Ter Doest. Tijdens een oproer van de lekenbroeders in 1308 vermoordde hij de keldermeester en verwondde de abt. Willem verschanste zich in de kerk van Lissewege omdat hij te maken kreeg met aanhangers van de abt. Toen dit nieuws Brugge bereikte, trokken een zoon van Pieter de Coninck en Jan Breydel samen met 80 andere Bruggelingen op om hem te ontzetten.
Later werd hij door Paus Clemens V in de ban van de kerk geslagen en op kruistocht gestuurd. In 1309 werden zijn misdaden vergeven, maar hij werd verplicht in te treden bij de hospitaalridders. Hij zou gesneuveld zijn bij het beleg van Rhodos.
Tijdens de Guldensporenslag in 1302 sleurde hij de aanvoerder van het Frans leger, Robert II van Artois, van zijn paard waarna deze door anderen werd doodgeslagen. Deze fase in de strijd was onderwerp van een schilderij van Nicaise de Keyser, tentoongesteld in Kortrijk, dat in 1944 tijdens een bombardement verloren ging. Een voorstudie is nog steeds te bekijken in het Groeningemuseum te Brugge. Hij doodde tijdens de slag verschillende Franse ridders. Eigentijdse kroniekschrijvers benadrukken dat hij een grote en beresterke man was. Hij was te paard naar het slagveld getrokken waar hij zijn rijdier inruilde voor een goedendag en een zwaard.
Zijn bronzen standbeeld, gemaakt door Jef Claerhout, staat sinds 1988 in Lissewege op de markt.