Denise Mina - Het Dode Uur
Kenmerken
- Conditie
- Zo goed als nieuw
- Levering
- Niet van toepassing
Omschrijving
346 pagina's
Denise Mina studeerde rechten aan de Universiteit van Glasgow. Ze doceerde enige tijd criminologie en strafrecht en schrijft nu fulltime. Met Bloedakker won ze de prijs van de Crime Writers’ Association voor de beste misdaadroman van het jaar. Voor Het einde van de wespentijd ontving ze de Theakston’s Old Peculier Crime Novel of the Year Award.
Paddy Meehan, een jonge en veelbelovende journalist uit Glasgow, gaat af op een politietip over een huiselijke ruzie in een rijke yuppenbuitenwijk. Bij aankomst weigert het gewonde slachtoffer - een mysterieuze blonde vrouw - echter elke hulp. De man des huizes drukt Paddy een biljet van vijftig pond in handen en vraagt haar het verhaal uit de krant te houden. De volgende dag blijkt de vrouw dood te zijn - voor Paddy het begin van een ingewikkelde gewetenskwestie. Ze
blijkt op een geweldig verhaal te zijn gestuit, maar als bekend wordt dat ze zich heeft laten omkopen, zal ze haar geloofwaardigheid verliezen. Toch besluit ze het risico te nemen en de waarheid koste wat kost proberen te achterhalen, zeker wanneer ze ontdekt dat de politie om duistere redenen rommelt met het bewijsmateriaal.
Na 'Bloedakker'* (kreeg op Crimezone vier sterren) de tweede roman van de Schotse schrijfster in de serie met Paddy Mehan als hoofdpersoon. Mehan is een jonge katholieke vrouw die woont in Glasgow (Schotland) in de jaren 1980. Zij is de enige in haar familie van lagere klasse die een baan heeft: als beginnend journaliste draait ze vermoeiende nachtdiensten bij een lokale krant. Door haar werk komt ze in aanraking met een moord op een vrouwelijke juriste. Paddy Mehan is een veelzijdig personage: ze toont begrip voor haar werkloze vrienden en familieleden, maar wordt soms geirriteerd door hun gedrag; ze heeft eigen zwakke punten, maar ze dwingt zichzelf steeds door te bijten en te blijven groeien. Op de achtergrond schetst de schrijfster de moeilijke situatie in Glasgow in de jaren '80 veroorzaakt door de vermindering van de rol van de zware industrie. Een sublijn in het verhaal laat zien hoe een andere jonge vrouw, die in tegenstelling tot Paddy over veel middelen beschikt om iets van haar leven te maken, aan drugs verslaafd wordt. Een spannend boek met een donkere, maar toch optimistische sfeer. Kleine druk.