DE SPIEGEL VAN ONS VERDRIET - Pierre Lemaitre

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 32x bekeken
  • Datum geplaatst 2 maanden geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Ophalen of verzenden
Staat van het product
Nieuw
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

DE SPIEGEL VAN ONS VERDRIET
door Pierre Lemaitre

Een zeer filmisch geschreven boek, beeldend en vol met avonturen van vaak onbetrouwbare, flamboyante personages. 

Het begint spannend genoeg. We maken kennis met Jules, de uitbater van La Petite Bohème die zo zijn eigen ideeën heeft over de oorlog die in 1940 op het punt staat uit te breken.
'Eigenlijk had niemand er ooit echt in geloofd, in die hele oorlog.' Het was een oorlog zonder veldslagen die zich eindeloos voortsleepte. Een idee dat blijkbaar leefde onder de Franse bevolking. Wat heen- en weer geschuif met soldatentroepen, algemene mobilisatie. Bluf, meer niet.

De jonge serveerster die meeluistert naar de conversatie is Louise, zijn buur en sedert het verdwijnen van Jules' vrouw helpt ze mee in het restaurant. Ze is dertig en knap.
Wanneer 'de dokter', een vaste klant in het restaurant, haar een vreemd verzoek doet, begint het verhaal pas goed. Hij wil haar naakt zien. Eén keer maar. Alleen maar kijken, verder niets.'
Louise is boos en verward. Na een grote inwendige tweestrijd gaat ze in op zijn voorstel. Hij zal haar er goed voor betalen.

Louise is een van de vijf hoofdpersonages en wordt heel menselijk neergezet met haar twijfels en onzekerheden. Tegelijk kan ze vastberaden gaan voor wat zij belangrijk vindt. Zo wilde ze eerst een baby, dan een man. Tot grote wanhoop van haar moeder. Toch afwijkend van de conventies in die tijd. Eerst een man, dan kinderen. 

In de hotelkamer pleegt 'de dokter' zelfmoord.
Waarna Louise naakt, bevend en rillerig wordt aangetroffen en de straat oprent. 

Het begin van een hele reeks spannende en tot wanhoop stemmende gebeurtenissen. Die doen zich voor in een kort tijdsbestek dat sterk afgebakend is: van 6 april 1940 tot 13 juni 1940.
Locatie: Parijs, Frankrijk. 

Het beeld van de jonge naakte vrouw lijkt welhaast een metafoor te zijn van wat Frankrijk zal meemaken. Korte tijd later bezetten de nazi's Parijs en 'dansen' op de Eifeltoren. De bevolking slaat massaal op de vlucht, meestal zonder iets en blijft net als Louise naakt en uitgekleed achter, totaal gedesoriënteerd en in de war.

We volgen vijf hoofdpersonages waarvan Louise het best is uitgewerkt en heel menselijk wordt neergezet. De overige personages Raoul, Gabriël en Désiré (naast monsieur Jules) zijn eerder typetjes, nogal vlak en 'af'.
Ze worden nog net niet karikaturaal beschreven. Het zijn flamboyante, kleurrijke personages. Ze zijn te typeren als de opportunist, de brave gewetensvolle soldaat en de charlatan. 

Het boek beslaat ongeveer zeven weken waarin we zien we hoe de oorlog over 'gewone' mensen heen walst en mensen hun toevlucht nemen tot bedrog, diefstal, oplichting en zwendel. Van kleine schaal tot grote schaal. Een klimaat waarin oplichters en fraudeurs goed gedijen. Het leven van gewone mensen is opeens veranderd in proberen te overleven wanneer alles om hen heen uiteenvalt. Want overleven, dat wil iedereen. Het land zakt weg in een totale chaos en wanorde door een incompetente regering en legerleiding. Daarbij wordt bewust misleidende informatie, propaganda verspreid om de bevolking in slaap te sussen.
Een knipoog naar onze tijd waarin fake-news nog nooit zo wijd verspreid was. 

Het boek leest vlot, met een hoge vaart, van de ene actie naar de andere, van de ene plotwending naar de andere. Een boek dat de liefhebbers van historische boeken die houden van actie en thrillers beslist zal bekoren. Familiegeheimen, actie en romantiek, cliffhangers, het zit er allemaal in.

Hoe loopt het af met Louise? Ze overleeft de oorlog en de geheimen uit haar verleden zullen uiteindelijk haar toekomst bepalen.

Uitgave:  Xander 2020, 1e druk
Paperback, 448 pagina's
In NIEUWSTAAT


 


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.