MarktPlaza

DE REIS VAN DE BOUWMEESTER - een leven in de 19e eeuw

174x bekeken
8 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Niet van toepassing

Omschrijving

DE REIS VAN DE BOUWMEESTER
het leven van Martin Nadaud in de 19e eeuw
door Gillian Tindall

Gillian Tindall had toegang tot de brieven van Martin Nadaud en zijn familie, die meer dan honderd jaar onontdekt bleven.
Met DE REIS VAN DE BOUWMEESTER schiep ze een ontroerend en spannend portret van een eenvoudige, maar zeer bijzondere arbeider in roerige tijden.

Via het leven van deze onbekende man weet ze dewoelige wereld van het Parijs en Londen van de19e eeuw minutieus weer te geven.

Het leven van Martin Nadaud (1815-1898) ging van het ene uiterste naar het andere. Hij was een van de velen van het platteland van Frankrijk die de jaarlijkse trek naar Parijs maakten om daar gedurende het grootste deel van het jaar hun geld als metselaars te verdienen.
In Parijs nam hij echter zijn eigen scholing ter hand, en bracht hij het zelfs tot parlementarier. Na de staatsgreep van Lodewijk Napoleon in 1848 werd hij naar Engeland verbannen, waar hij 22 jaar lang verbleef, eerst als metselaar en later als leraar.
Pas in 1870 keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij al spoedig weer een hoge positie kon bekleden.
De laatste drie decennia van zijn leven interesseren de schrijfster (een historica) niet echt, want op dat moment is Nadauds ontwikkeling feitelijk reeds voltooid.
Wat overblijft is een zeer diepgravende maar vooral uiterst leesbare historische studie van de sociale ontwikkeling van Frankrijk in een zeer turbulente periode, uitstekend onderbouwd, zeer goed geschreven, en met veel oog voor betekenisvolle details.

Met zwartwitfoto's, bibliografie en alfabetisch personenregister

Uitgave: Prometheus
Paperback, 330 pagina's
In uitstekende staat
(CDJK)