MarktPlaza

De ontplooiing der mensheid -Herbert Kühn

84x bekeken
2 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

De ontplooiing der mensheid -Herbert Kühn in nette staat.
Dit is het slotdeel van een trilogie over de voorgeschiedenis, die men zou kunnen noemen: Het eerste optreden van de mens. In het eerste deel, "Het ontwaken der mensheid" (Prisma 308), is de mens van de Ijstijd, de Oude Steentijd behandeld. Deze mens, jager van nature, zuiver consument, is één met de hem omringende natuur. Zijn wereld is een magische wereld, hetgeen treffend tot uiting komt in zijn riten en in zijn kunst (rotstekeningen). Het tweede deel, "De opgang der mensheid" (Prisma 401), speelt in de Midden- en Nieuwe Steentijd, als de mens zelf regelend in zijn milieu gaat ingrijpen, de akkerbouw en de veeteelt uitvindt en zo tevens tot producent wordt. Zijn wereld is een mythische wereld; hij denkt niet meer naturalistisch, maar in symbolen en gestalten. We vinden dit geconcretiseerd in zijn religie en zijn kunst.
Het derde deel tenslotte, dat hier het geheel komt afronden, bespreekt de wereld van het logisch denken, de vroegste grote culturen in Egypte en Babylon met hun uitstralingen naar Europa enerzijds en naar Oost-Azië en Amerika anderzijds. De mens begint steden te stichten, ontwikkelt de schrijfkunst, bouwt de handel uit en begint op geestelijke wijez, door logisch denken, de wereld te beheersen. De drie delen samen vormen een geslaagde poging om de organische overgang van de prehistorie naar de geschedenis uit te beelden. Hiermee is de prehistorie verheven tot 'eerste hoofdstuk van de wereldgeschiedenis'.
Ook in dit deel zijn - evenals in beide voorgaande - de filosofische, dus geestelijke krachten de dragende elementen vna deze boeiende benadering van de oergeschiedenis.
Verzenden mogelijk, kosten koper.
Kijk ook eens bij mijn andere advertenties, stripboeken, leesboeken en pockets voor elk wat wils.