MarktPlaza

De onbekende mens -Alexis Carrel

92x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Gebruikt
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

De onbekende mens -Alexis Carrel in nette staat.
Het was in het midden van de dertiger jaren, toen de gevaren van wetenschappelijke overspecialisatie en de ontoereikendheid van het gangbare wetenschappelijke mensbeeld allengs zichtbaarder werden, dat een nieuw boek als een bom insloeg. Het boek werd onder twee titels bekend: "L'homme cet inconnu" en "Man the Unknown". De schrijver, de reeds tientallen jaren in Amerika werkende Fransman Carrel, was namelijk tweetalig. Aanvankelijk circuleerde het boek alleen in wetenschappelijke kringen, maar binnen enkele maanden veroverde het de gehele beschaafde wereld. Het sloot aan bij een onrust die al in meer boeken geuit was (in Huizinga's "Schaduwen van Morgen", Ortega's y Gasset's "Opstand der Horden" o.a.): Waar gaat onze wereld heen?
Voor het eerst werd hier de vraag vanuit de natuurwetenschappen gesteld, en wel zeer concreet met betrekking tot de mens. Wat weten wij van de mens? Op welke wijze vervult hij zijn bestemming het best? Wat kan de wetenschap daartoe bijdragen?
Carrel's samenvatting over onze kennis van de mens is nog even magistraal als toen zij voor het eerst het licht zag. En de lacunes waarop hij wees, vragen vandaag nog evenzeer om een nadere bestudering. Want bij alle specialisatie en verfijning, houden wij in wetenschap en maatschappij steeds minder rekening met de mens, zijn specifieke geaardheid en bestemming. Wat Carrel over deze catastrofale verwaarlozing gezegd heeft - en voortreffelijk gezegd - is heden nog onverminderd van kracht. Zijn boek is in zekere zin klassiek, maar heeft sinds zijn verschijnen uitsluitend aan actualiteit gewonnen.
Verzenden mogelijk, kosten koper.
Kijk ook eens bij mijn andere advertenties, stripboeken, leesboeken en pockets voor elk wat wils.