MarktPlaza

DE NEDERLANDSE KOLONIËN 1600-1975 - J. van Goor

32x bekeken
1 maand geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK A
Kan opgehaald worden of verstuurd worden
 
DE NEDERLANDSE KOLONIËN
Geschiedenis van de Nederlandse expansie
1600-1975
door J. van Goor
 
In 1597 keerden drie Nederlandse koopvaarders terug naar Amsterdam van een verre reis.
- een bescheiden lading specerijen rijker en tweederde van hun bemanning hoe armer.
De eerste Nederlandse overtocht naar Indië was voltooid.
Deze dramatische reis leverde het kleine Nederland een groot deel van de Europese expansie op en zette daarmee een cruciaal stempel op de wereldgeschiedenis.
 
Van Goor is de eerste naoorlogse historicus die zich waagt aan een overzicht van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Vroege maritieme handel met Azië; de oorsprong van een koloniaal rijk in de Indonesische archipel; en ook de Nederlandse aanwezigheid en activiteiten aan de Afrikaanse en Amerikaanse kusten van de Atlantische Oceaan: Van Goor neemt de lezer mee van Japan naar Brazilië, en van Kaapstad naar New Amsterdam in Manhattan, waarmee hij hulde brengt aan de wereldwijde omvang van de Nederlandse expansie.
 
Het wijdvertakte netwerk van Nederlandse handelsposten in Azië kon dankzij de stevige organisatie, uitgekiende commerciële strategie en militaire slagkracht van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) twee eeuwen lang standhouden.
De brede insteek van Van Goors boek maakt het mogelijk om het ongeëvenaarde succes van de VOC te vergelijken met de minder spectaculaire prestaties van de Nederlandse West-Indische Compagnie.
De auteur besteedt speciale aandacht aan de overgangsperiode van 1780-1830, toen de dagen van de grote bedrijven geteld waren, en toont de vele verbanden tussen het bedrijfssysteem en het staatskolonialisme.
 
Tegen het einde van de negentiende eeuw liet de Nederlandse regering steeds meer haar wil over de koloniën gelden.
Door de toename van de staatsmacht, vaak met militaire middelen, werd Nederlands-Indië omstreeks 1900 een belangrijke politieke eenheid.
Een moeizame dekolonisatie van Indonesië maakte uiteindelijk een einde aan de nauwe banden tussen dat deel van de wereld en Nederland.
 
'De Nederlandse Koloniën' maakt duidelijk dat koloniale historiografie geschreven vanuit een puur eurocentrische invalshoek tot het verleden behoort. Door de enorme verschillen te benadrukken waarmee Nederlandse kolonisten in verschillende delen van de wereld te maken hebben gehad, verleent Van Goor zijn geschiedenis van de Nederlandse expansie welkome afwisseling.
De wisselwerking tussen Nederlanders en hun overzeese tegenstanders - de lokale bevolking maar ook andere Europeanen - loopt als een rode draad door dit belangrijke onderzoek.
 
Uitgave: SDU
Gebonden, hardcover met gave stofomslag
402 pagina's, met een katern bijzondere historische foto's
In NIEUWSTAAT