MarktPlaza

DE MAN MET DE URN - R.J. Peskens

78x bekeken
1 jaar geleden geplaatst

Kenmerken

Conditie
Zo goed als nieuw
Levering
Ophalen of verzenden

Omschrijving

Aangeboden door CDJK

DE MAN MET DE URN
R.J. Peskens

‘De werkelijkheid sneed door hem heen als een scheermesje, door een met duim en wijsvinger vastgehouden vel papier. Oeke is dood. Ik ben alleen. Dood en alleen.
Zo is het. Ik moet mij niets verbeelden. Ik moet mezelf niets wijsmaken. Ik moet niet gek worden.’
De man met de urn, het titelverhaal van een nieuwe bundel van R.J. Peskens, presenteert de werkelijkheid als een vacuüm van radeloosheid.
Het verhaal handelt over een eenvoudig, wereldvreemd echtpaar. Wanneer de ziekelijke vrouw onverwachts aan TBC bezwijkt, kan de man niet meer scheiden van haar in een urn bewaarde asse. Hij neemt de vaas overal in huis onder de arm met zich mee, en gaat er tenslotte ook mee naar buiten onder de mensen.
De radeloosheid die van hem bezit genomen heeft is een conditie, waarvan hij zich nauwelijks bewust is. Ze is draaglijk, voor een tijdje; want de man slaagt erin de dood van zijn vrouw te sublimeren. Maar een helder ogenblik, zoals in het citaat aangehaald, slingert hem met een onmenselijke kracht in het luchtledige. Dit is de werkelijkheid: een niets. Er is niets meer. De waanzin trekt de man weg uit het leven, en maakt hem onbestaande.
‘Hij probeerde de weg naar huis te vinden, sloeg dan de ene dan de andere straat in, maar kwam telkens op dezelfde plek weer terug. Het motregende. De stad werd door een plotselinge dichte mist overvallen, die hem op zijn rondgang helemaal onzichtbaar maakte’

Uitgave G.A van Oorschot
Softcover, 156 pagina's
In uitstekende staat