DE HUT VAN OOM TOM - Harriet Beecher-Stowe

Bewaar
  • Aantal keer bekeken 11x bekeken
  • Datum geplaatst 1 maand geleden geplaatst

Kenmerken


Levering
Verzenden
Staat van het product
Gebruikt
Type advertentie
Aangeboden
Type prijs
Vraagprijs

Omschrijving

DE HUT VAN OOM TOM - Harriet Beecher-Stowe
EEN VERHAAL UIT HET SLAVENLEVEN IN NOORD-AMERIKA
Jeugd/Kinderboek v/a ca. 12jr
Van Goor 1988 48e druk (372 blz)
Hardcover
In goede staat
€ 4,95
Verzenden kosten koper: Pakket (600gr)
ISBN: 9789000030439

Oom Tom is een negerslaaf op de katoenplantage van meneer Shelby, waar hij het goed heeft voor een slaaf. Dan moet meneer Shelby oom Tom wegens schulden verkopen aan een slavenhandelaar. Oom Tom moet zijn gezin achterlaten. Op de boot naar Zuid-Amerika redt hij de dochter van zijn nieuwe meester. Als beloning hoeft hij geen zwaar werk te doen.Wanneer de vrouw en dochter van zijn meester overlijden, wordt oom Tom verkocht aan een slavenpakhuis, vanwaar hij doorverkocht wordt aan de ruwe Legree. Oom Tom moet op een katoenplantage werken, waar alle slaven uitgeput en ondervoed zijn. Legree gebiedt oom Tom de andere slaven af te ranselen, maar oom
Tom weigert en wordt daarom zelf afgeranseld. Uiteindelijk sterft oom Tom aan de ernstige verwaarlozing en mishandeling van Legree. Als de familie Shelby dit ter ore komt, worden daar alle slaven vrijgelaten als eerbetoon aan oom Tom.
(Bron: BOL)

DE HUT VAN OOM TOM is een boek dat invloed heeft gehad op het denken van de mensen door de eeuwen heen. Het geeft een beeld van de slaven in Noord-Amerika, hun volledige afhankelijkheid van heer en meester en hun streven naar vrijheid. Het is het verhaal van Oom Tom, die verkocht wordt en zijn gezin moet achterlaten; over Eliza, die niet accepteert dat ook haar zoontje Harry wordt verkocht en in wanhoop naar Canada vlucht.
De hut van Oom Tom (1852) werd ooit geschreven als aanklacht tegen de slavernij en is later bekritiseerd omdat het een beeld schept van de onderdanige zwarte.
Daarover gaat het nawoord van Karel Roskam. Hij vertelt over het racisme van vandaag en laat zien dat het verzet ertegen een heel ander is dan in de tijd van Oom Tom.


Reageer op deze advertentie

Je moet ingelogd zijn om te reageren op een advertentie.